23948sdkhjf

UniMek blir «grønnere» med solstrøm på taket

Maskineringsbedriften UniMek AS på Bryne investerer i fornybar energi og har nylig installert solcelleanlegg på bedriftens tak. – Selv om vi bruker mer strøm enn vi kan produsere med solcellene bidrar vi til redusert strømforbruk fra nettet, og med det et litt grønnere klimaregnskap for vår bedrift, uttaler Kjell Kyllingstad, daglig leder i UniMek AS.

 

UniMek AS er en allsidig og ledende leverandør av tjenester innenfor maskinering og bearbeiding og leverer maskinering til både offshore og landbasert industri. Bedriften produserer alt fra prototyper, enkeltdeler, små- og mellomstore serier til produktutvikling i lag med kunden. UniMek arbeider etter ISO 9001:2015-standarden gjennom et styringssystem i Compendia. Nylig fikk UniMek installert solcellesystem på taket av fabrikkbygningen.   

 

Solceller på taket

- Vi har sett på solceller i et par år og kom frem til at vi ville bidra med det vi kunne for å bli en litt grønnere bedrift, forteller Kjell Kyllingstad, daglig leder i UniMek AS.

Han mener flere bør bruke taket til fornybar energi.

- Selv om vi ikke har stort nok tak, kun 1400 kvadratmeter med plass til 382 paneler, til å dekke totalbehovet for strøm til hele virksomheten blir det likevel nok til å dekke 30-35 prosent av årsbehovet. Det er bedre enn ingen ting, og med dagens høye strømpriser går det overraskende fort å betale ned investeringen, mener Kjell Kyllingstad.

 

Reduserer strømforbruket

- I forbindelse med denne installasjonen fikk vi et forsterket fokus på strømsparing. Etter å ha gått gjennom alle mulig måter å spare strøm på har vi oppnådd mellom 25 og 30 prosent reduksjon i årlig strømforbruk, så vi er kjempefornøyde med den prosessen, forteller bedriftslederen.

Av tiltakene for strømsparing nevner han å slå av maskiner helt om nettene og i helgene, kjøre rensing av skjærevæsken kun om natten samt å tette alle lekkasjer i trykkluftanlegget.

- Slå av alt som ikke behøver å ha strøm på når ingen er på jobb, skap en bevissthet rundt strømsparing, oppfordrer Kjell.

 

Bare Mazak

Mens vi allerede er på besøk vil Kjell vise frem sin nyeste investering i maskinhallen. UniMek AS har i dag 11 CNC-styrte maskiner. I 2022 kom den nyeste Mazak-maskinen på plass, en HCN 4000 horisontalt maskineringssenter.

Nå er det kun Mazak-maskiner hos UniMek, hvorfor det?

- Det er det flere grunner til. Som en relativt liten bedrift ønsker vi å være mest mulig fleksible med tanke på bemanning og kompetanse. Med kun ett maskinmerke får vi operatører som kjenner maskinene og styringene godt. Det gjør at de fleste kan betjene alle maskinene. En annen ting er at vi kun behøver å forholde oss til en maskinleverandør. At vi utelukkende satser alt på Mazak sier vel også noe om at vi har gode erfaringer med maskinprodusenten, svarer Kjell.

 

For mer informasjon se: www.unimek.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141