23948sdkhjf

Kan «revolusjonere» bransjen: Godtar måling i maskin

Nylig fikk Aarbakke AS klarsignal fra en kunde om at måling i maskin er godkjent sluttkontroll. Dette betyr at man kan unngå sluttmåling i koordinatmålemaskin og dermed spare tid og penger.

 

Kvalitetskravene til produksjonsbedriftene innen olje og gassnæringen er meget strenge. Det er også kravene til dokumentasjon. Sporbarhet og måledata er viktige faktorer når kvaliteten skal vurderes, og det er stående krav i bransjen til måling av ferdige deler. Det skal som regel gjøres med koordinatmålemaskin. Dette kan det bli en endring på nå.

 

Godtar måling i maskin

Vi spoler litt tilbake i tid, til 2017, da besøkte Maskinregisteret både Malm Orstad AS (nå Imenco) og Aarbakke AS sammen med Aril Digernes fra Digernes AS. Den påfølgende artikkelen handlet om at begge bedriftene var godt i gang med måling i maskin, for hele syv år siden altså. Tilbakemeldingene var særs gode, men ville kundene godta at man kun utførte måling i maskin? Den gang, som nå, ble ferdige deler sluttkontollert i en koordinatmålemaskin, fordi kunden krevde det.

Men, dette er ikke nødvendig mener flere, også Inge Brigt Aarbakke som nå kan flagge at Aarbakke AS har en kunde som godtar måling i maskin som sluttkontroll.

 

Mye å spare – en helt annen pris

Maskinregisteret besøker Aarbakke AS for å følge opp den gode nyheten, for dette må da bety et veiskille for maskineringsbransjen?

- Ja, det kan du trygt si. Det er ikke bare mye å spare med tanke på tidsbruk, det er faktisk helt unødvendig å sluttmåle i en koordinatmålemaskin når vi har moderne teknologi som måler delen under produksjon inne i maskinen, sier Inge Brigt Aarbakke, daglig leder og eier i Aarbakke AS.

Han mener det må en endring hos kundene for å gå over til å kun måle i maskin.

- Selvfølgelig sparer man mye tid på å slippe å foreta en ekstra sluttkontroll, men det vil også si at kunden sparer penger. Vi tilbyr nå to priser; en med måling i maskin og en annen, dyrere med måling i koordinatmålemaskin. Det sier seg selv, maskiner, programmering og betjening koster, men kunden vil jo gjerne ha det billigst mulig, understreker Aarbakke.

 

En forutsetning for robotisering

Bedriftslederen er klar på hvilken vei det går.

- Skal vi kjøre ubemannet og benytte roboter må vi ha trygge prosesser. I dag bruker vi måling i maskin hele tiden, ikke bare i de maskinene som har robot. Alle komponenter som vi produserer med robot kommer ut av maskinen feilfrie. Det samme kan vi ikke si om de som er betjent av mennesker, for mennesker kan gjøre feil. Feil tar tid og må rettes opp, noe som er kostbart, sier Aarbakke, og fortsetter:

- Når kundene blir klar over hele bildet, og ser at måling i maskin er kommet for å bli, tror jeg at flere kommer til å følge etter, og ikke bare det, de blir nødt til det. For, på et eller annet tidspunkt vil forskjell i tidsbruk og kostnader bli så stor at endringen til måling i maskin vil presse seg på.

 

Smart fabrikk på vei

I skrivende stund er de første spadetakene til Aarbakkes nye teknologipark tatt på Bryne. Det blir starten på en ny æra innen maskinering i Norge. Mange nye medarbeidere blir ansatt og det blir mye roboter og automasjon.

- Ja, vi har store ambisjoner, og som mange nok har fått med seg ligger vi langt fremme innen smart fabrikk. Måling i maskin som godkjent metode for sluttkontroll er en forutsetning for smart fabrikk, ubemannet kjøring og for konkurransekraften i vår industri. Hvis noen lurer på hvordan vi får det til, kom innom og se selv, inviterer Inge Brigt Aarbakke.

 

For mer informasjon se: www.aarbakke.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125