23948sdkhjf

100-millioners besparelser med nyutviklet løsning fra Aarbakke Innovation

En av de store utfordringene med nedstenging av olje- og gassbrønner er å redusere kostnadene til et minimum samtidig som man reduserer miljøpåvirkningene. Med det nyutviklede konseptet «Axter», utviklet av Aarbakke Innovation AS, kan oljeselskapene spare hundrevis av millioner på nedstengingene de er forpliktet til de neste årene.

 

Aarbakke Innovation AS er et uavhengig ingeniørselskap som spesialiserer seg på kreative løsninger for energiindustrien. Ifølge selskapets egen markedsføring er de «dynamiske og kvikke, basert på prinsippene om innovasjon og entreprenørskap».

 

«P&A-on-a-wire»

- Teknologiene vi har utviklet rundt Axter er basert på å kartlegge hovedårsakene til at en kostbar halvt nedsenkbar eller jack-up rigg mobiliseres for offshore P&A (plug and abandonment), og alternativene vi kom opp med for å oppnå de samme sluttmålene, sier Hans Fjellanger, daglig leder i Aarbakke Innovation AS.

Å stenge brønner til havs er kostbare og nye tilnærminger for å redusere kostnader og miljøfotavtrykk er høyt skattet.

Ettersom industrien har endret seg kraftig med hensyn til å utføre permanente nedstengninger av brønner, med absolutt ingen fremtidige lekkasjer på grunn av potensielle ekstreme materielle og ikke-materialistiske kostnader involvert, er det ikke lenger bare kostnadene ved P&A som teller.

- Vi har sett hvordan flere og flere olje- og gasselskaper bringer sine beste folk inn i P&A, ettersom denne bransjeaktiviteten i økende grad er et fokuspunkt for ledelsen, aksjonærene og publikum. Axter er en komplett maskineringsløsning til bruk nede i brønnhullet og muliggjør riggløse P&A-operasjoner med gjennomgående rør. Løsningen gir forbedrede P&A-resultater både økonomisk og miljømessig. Vi kaller løsningen P&A-on-a-wire, forklarer Fjellanger.

 

Betydelige økonomiske fordeler

- Sammenlignet med en tradisjonell riggbasert undersjøisk brønnhode-P&A (plugg and abandonment) operasjon, kan en lett fartøybasert wireline-operasjon potensielt kutte kostnadene med 80 prosent og redusere miljøfotavtrykket med 90 prosent, forteller Fjellanger og legger til:

- De økonomiske fordelene er betydelige når man går fra tradisjonell riggoperasjon til wireline-transportert lett intervensjonsfartøy. Dette kan potensielt redusere driftskostnadene med opptil 80 prosent. Operasjoner med lette intervensjonsfartøyer via kabel gjør det også mulig for operatører å redusere kostnader for fremtidige forpliktelser ved å bruke riggløs teknologi.

 

Redusere utslipp

Å flytte undervanns P&A-operasjoner fra riggbasert til riggløs gir betydelige utslippsreduksjoner. Derfor har Aarbakke Innovation nå lansert Axter; en kompleks, fleksibel og kraftig verktøypakke for brønnborestrenger.

Verktøyet ble opprinnelig utviklet for riggløse operasjoner, noe som muliggjør permanent isolasjon av rørstrenger med kontrollinjer/kabler (mikrorør) nede i hullet.

 

Mer metall i bakken

Verktøyet vil lokalisere mikrorør, frese et vindu i røret ved siden av mikrorøret og forlenge en griper for å sikre mikrorøret, etterfulgt av kontrollert skjæring av dette gjennom vinduet som er opprettet.

Det gjør at grunnere kutting av røret kan etterlate så mye "metall" i bakken som mulig, samtidig som det muliggjør plassering av en passende isolasjonsbarriere. Mer "metall" i bakken reduserer behovet for rørhåndtering, transport og utslipp, noe som fører til mindre miljøpåvirkning.

 

Forbedring av sikkerhet og bærekraft

Ved å gå fra rigg- til fartøysbaserte operasjoner, og la mer av brønnkompletteringen ligge i hullet, er det store og håndfaste klimagassbesparelser.

- Dette er basert på typiske riggbaserte operasjoner, og tidspunkt knyttet til konvensjonell P&A og full rørformet utvinning, på omtrent 60.000 kilo CO2 brukt per dag. I tillegg reduseres risikoen for menneskeliv og potensiell miljøpåvirkning ved å minimere farlige håndteringsoperasjoner og radioaktiv deponering, sier Fjellanger.

 

Testet og godkjent

Axter er en hel verktøypakke som har modulære design som kan konfigureres på en rekke måter, noe som gir målrettede, tidsbesparende og kostnadseffektive P&A-operasjoner. Modulene er AxterRetrieve, som trekker ut mikrorør (kontrolledninger, kabler osv.) fra et brønnhull, AxterCut, som er et kutteverktøy for mikrorør, AxterDetect, et ultrafølsomt rørformet akustisk skanningsverktøy, AxterMill, nøyaktig fresing av gjennomgående rør, AxterCast en metode for plassering av brønnpluggmateriale etter AxterMill og Retrieve-operasjoner samt AxterReach for lokalisering og opphenting av linjer i brønnhull.

Hele Axter-verktøypakken har blitt grundig testet ved Ullrigg testanlegg i Stavanger.

- Vi er svært stolte av hva teamet hos Aarbakke Innovation har fått til på rekordtid. Nå er vi i gang med å tilby markedet teknologien, først lokalt og så globalt. Vi går spennende tider i møte, konkluderer Hans Fjellanger.

 

For mer informasjon se: www.aarbakkeinnovation.com og www.axter.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.14