23948sdkhjf

EPD på stål gir svar om miljøpåvirkning

Vil du ha en nøyaktig beskrivelse av hvordan en del, et materiale, produkt eller en tjeneste påvirker miljøet? Da kan du sjekke om det har en miljødeklarasjon, en EPD, det mener Nordic Steel AS er nyttig.

 

EPD er en forkortelse for Environmental Product Declaration. På norsk sier vi gjerne miljødeklarasjon. Kort fortalt viser en EPD hva noe er laget av og hvordan det påvirker miljøet. Det blir gjort på en objektiv og standardisert måte, i tråd med internasjonale retningslinjer.

 

EPD på stål

Flere og flere er opptatt av miljøpåvirkningen et produkt har gjennom hele livsløpet. Miljødeklarasjoner finnes også på stål, noe Nordic Steel bruker til å lage produkter til kundene sine av. EPD på stål blir oppgitt i antall kilo CO2-utslipp per kilo stål.

En EPD vil for eksempel vise hvor mye resirkulert materiale stålplatene som kjøpes inn er laget av. Klimautslippene ved å smelte om brukt stål er mye mindre enn ved å produsere helt nytt stål og vil derfor ha mindre miljøpåvirkning.

- Vi samarbeider med grossister og verk over hele verden og kan skaffe materialer med EPD når kundene våre ønsker det, opplyser Line Steinnes, innkjøp- og logistikkansvarlig i Nordic Steel.

 

Fordeler med EPD

EPD gir flere fordeler, blant annet blir det godkjent av uavhengig tredjepart, det blir sammenlignbart, fordi de er utviklet i henhold til standarder. De blir publisert og offentlig tilgjengelige på epd-norge.no

Informasjonen kan brukes som grunnlag i miljøregnskap for større prosjekter, det gir innkjøpere og miljørådgivere bedre grunnlag til å vurdere miljøbelastningen ved innkjøp av varer og tjenester, og det vil gi bedre beslutningsgrunnlag i strategiske prosesser i forbindelse med produkt- og miljøutvikling.

Med en EPD får du standardisert informasjon om hele livsløpet til materialet. Ulike forhold som utvinning, produksjon, distribusjon og bruk blir vurdert. Dersom for eksempel en utbygger ønsker en komplett dokumentasjon av den totale miljøbelastningen på et bygg, kan en få denne informasjonen i EPD’er på ulike byggematerialer, som stål, betong og tre.

 

EPD og miljøregnskap

En EPD på stål viser hva stålplatene som brukes er laget av og hvordan det påvirker miljøet. Dersom det er vanskelig å skaffe en EPD, kan et miljøregnskap være et supplement, eventuelt erstatte, miljødeklarasjonen.

Et miljøregnskap inneholder tall og dokumentasjon over hvilke ressurser som er brukt på materialer og energi, både med direkte og indirekte utslipp fra bedriften. Miljøregnskapet består gjerne av tall fra bedriftens produksjon og energiforbruk, det som kalles direkte utslipp. Det kan også ha med indirekte utslipp, som reiser, transport og forbruk.

 

For mer informasjon klikk HER

Kilde: EPD Norge, Norsk Stålforbund, Sintef, Stiftelsen Miljøfyrtårn og Nordic Steel

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.189