23948sdkhjf

Hybrid CNC-robotcelle fra PMV service: Made in Melhus

PMV service AS har designet, konstruert og produsert en "hybrid" robotcelle for bruk med CNC-maskiner. Hybrid på den måten at den kan kjøres i samarbeidende modus eller i industrimodus.

 

PMV service AS selger Spinner CNC-maskiner, utfører service, reparerer, bygger om og moderniserer verktøymaskiner, og daglig leder Per Mobeck er ivrig med å fortelle om nyheter i selskapet:

- I den nye cellen besørger laserskannere for veksling mellom samarbeidende og industrimodus. I dette tilfellet er systemet utrustet med en OMRON TM12 cobot. Selv om det er en cobot, kan den også kjøres i industrimodus. Systemet kan forøvrig også leveres med KUKA robot, forteller Per Mobeck hos PMV service AS.

Det er han som har designet og konstruert alle delene i systemet. Videre er det SIFA AS i bygda Selbu Trøndelag som har laserskjært og knekt alle delene. De har også pulverlakkert brorparten av delene. Utvalgte deler ble pulverlakkert av Tusvik Pulverlakk på Ler i Trøndelag. Elektronikkskap, kabling og brytersystem blir også laget hos PMV service AS av Arve Vang.

 

Kundetilpasses

Bedriften har en egen ansatt som tar seg av samsvarserklæringer (CE) på utstyret PMV service bygger, og det er Audun Grimstad, som mange kanskje kjenner fra Heidenhain. Programmering gjøres internt i firmaet.

- Dette er den første modellen, og den er allerede solgt til Induform AS på Levanger. Systemet kan leveres med en eller to gripere, etter ønske, og lokaliseringsbrett for å omgriping eller snu deler. Delebrett designes og utvikles etter kundens ønsker, forklarer Per videre.

 

Løser det meste

Robotcellen kan enkelt flyttes med gaffeltruck eller pallelaster, men er i utgangspunktet skrudd fast med tre skruer i gulvet.

- Da blir det en sikrere prosess i forhold til en ustødig lettvekter på et «stativ». Denne løsningen er meget robust og stødig, sier Per og fortsetter:

- Cellen inneholder robot-PC med servodrives, en skuffereol for gripere og andre deler. Tilkoblinger føres i en beskyttelsesslange til CNC-maskinen der vi har en egen PLS som ordner grensesnitt mellom CNC og robot. Slangen gir også trykkluft, nødstopp, strømforsyning og det som trengs. Så slipper man mange slanger og ledninger hengende rundt. Hvis du har andre preferanser, ikke nøl med å ta kontakt. Vi har kapasitet til å løse de fleste utfordringer, inviterer Per Mobeck.

 

Fakta:

PMV service AS ble opprettet i 2008, og da med Stavnes Holding som partner. Før dette var selskapet et enkeltmannsforetak stiftet i 2000, Per Mobecks Verksted. Mellom 1985 og 2002 jobbet Per Mobeck som servicetekniker og servicesjef i et annet verktøymaskinfirma. Men starten for Per Mobecks del i 1985, var i Bachke Maskin AS som gikk konkurs i 1990. PMV service AS er i dag et selvstendig firma som eies 100 prosent av de ansatte. Arve Vang som ble ansatt i 2009, er utdannet automasjonsmekaniker og jobbet i diverse firmaer blant annet Nortura, før han begynte i PMV service AS.

For mer informasjon se: www.pmvservice.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125