23948sdkhjf

Markedsrapport - Robotadopsjon ventes å ta fart i Norge

Det er et betydelig potensial for robotisering i Norge ifølge en robotmarkedsrapport fra 2022 fra automasjonsmarkedet HowToRobot.com, uavhengige rådgivere Gain & Co og Norsk Forening for Elektro og Automatisering (NFEA).

 

Norsk industri vil trolig ønske flere roboter velkommen i årene som kommer. Etterspørselen etter roboter forventes å øke betydelig i henhold til 2022-robotmarkedsrapporten, med arbeids- og forsyningskjedeutfordringer som noen av hoveddriverne bak en fornyet interesse for robotikk.

 

Stort potensial

– Vi har en situasjon i Norge, som mange andre land i Europa og Nord-Amerika, hvor produsenter ønsker å bringe produksjonen nærmere hjemmemarkedet, men sliter også med mangel på arbeidskraft og høye arbeidskostnader. For dem er roboter nødvendig for å opprettholde produksjonen, sier Karin Sundsvik, daglig leder i NFEA, og legger til:

– Med et relativt lavt antall roboter i drift i Norge i dag, er det et stort potensial for videre vekst i årene som kommer.

Robotadopsjon forventes å ta seg opp spesielt blant SMB-er, som utgjør det store flertallet av Norges rundt 17.000 produksjonsbedrifter.

- Robotteknologier blir mer allment tilgjengelige og enklere å bruke for SMB-er. Robotleverandører som retter seg mot dette segmentet får fotfeste i Norge, sier Søren Peters, administrerende direktør i HowToRobot og Gain & Co.

Markedsrapporten som nylig ble offentliggjort er basert på forskning utført av HowToRobot og Gain & Co som dekker 131 robot- og automasjonsleverandører som opererer i Norge. Selskapene bak rapporten vil være til stede på NFEAs bransjekonferanse «Smart Produksjon 2022» i Gjøvik, Norge 30. november 2022.

 

Roboter for laks og batteriproduksjon?

Med en stor offshoreindustri er Norge hjemsted for mange robot- og automasjonsselskaper som er spesialisert på å betjene denne industrien. 37 prosent av robot- og automasjonsselskapene i Norge leverer løsninger til logistikkbransjen (inkludert offshore og shipping) ifølge markedsrapporten. Produksjonsindustrier innen metall og maskiner samt mat og drikke står også for en stor del av markedet med henholdsvis 33 prosent og 24 prosent av leverandørene som betjener dem.

To spesifikke sektorer har et stort vekstpotensial ifølge NFEA: Havbruksnæringen og batterifabrikker. Norge planlegger å øke produksjonen av laks til nesten fem ganger dagens volum i 2050. Og produksjon av batterier er i ferd med å bli en strategisk prioritet for landet.

– Roboter vil spille en viktig rolle for å øke produksjonskapasiteten i disse områdene på en kostnadseffektiv måte, mener Karin Sundsvik.

 

Høydepunkter fra rapporten

Forskningen har identifisert 131 robot- og automasjonsleverandører i Norge, nemlig:

  • 21 robotprodusenter og 35 underkomponentleverandører
  • 59 integratorer
  • 12 distributører
  • 4 rådgivere

 

De tre beste bransjene i Norge som robot- og automasjonsselskaper leverer til:

  1. Logistikk: 48 leverandører
  2. Metall og maskiner: 45 leverandører
  3. Mat og drikke: 32 leverandører

 

De tre robotmerkene som brukes av de fleste robot- og automasjonsleverandører i Norge er:

  1. Universal Robots (brukes av 23 leverandører)
  2. ABB (brukes av 17 leverandører)
  3. Kuka (brukt av 13 leverandører)

 

For mer informasjon se: www.nfea.no og www.howtorobot.com

Kilde: NFEA

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11