23948sdkhjf

Effektiv sveising på innsiden av stålkomponenter

Trange plassforhold og høye kvalitetskrav krever smarte løsninger, slik at sveiserne kan jobbe effektivt, ergonomisk og farefritt. Fronius har svaret på hvordan en slik løsning kan se ut. Fronius rådet Bilfinger Industrial Services til å velge en PushPull-sveisepistol med lang slangepakke. En TPS/i-strømkilde sørger for perfekte sveisesømmer.

 

Grunnen til disse anskaffelsene var at bedriften fikk i oppdrag å bygge stålkomponenter til det nye vannkraftverket Traunleiten. Kontrakten omfattet engineering, produksjon og levering samt montering av 23 forskjellige stålkomponenter med en totalvekt på cirka 350 tonn. Herunder finner vi sluseporter, bjelkestengsler for turbininnløpene, grovvaregrinder for å beskytte turbinene og to klaffluker.

 

44 meter lang klaffluke

Klaffluker regulerer vannhøyden i vannkraftverk. I dette kraftverket har de en buet form som minner om buken på en fisk og gjør dem ekstra torsjonsstive. Det var nettopp dette som var etterspurt på dette prosjektet. Det er to svingbare klaffer, hver av dem på 44 meter, som er festet til hver sin sidevegg i demningen med en hydraulisk reguleringsmotor. I tillegg er de cirka 2,5 meter høye klaffene forbundet med terskelen i demningen via en svingaksel. Dette gjør at klaffluken kan heves og senkes, slik at vannstanden reguleres raskt.

- På grunn av transportbegrensningene er klaffenes hoveddeler delt inn i tre segmenter på inntil 16 meter, forklarer Bernhard Brindl, prosjektleder på hydrogenavdelingen på Bilfinger i Wels.

Delene ble sammenføyd på byggeplassen, ved hjelp av flensplater med høyfaste skruforbindelser, noe som krever at momentet kontrolleres regelmessig. Hvert segment skulle ha et tettbart mannhull på 650 millimeter i diameter.

 

Flere mannhull før

Selv om det skulle være nok med én serviceåpning, ville Bilfinger trengt minst to mannhull til sveisearbeidene på de 16 meter lange segmentene med konvensjonelt sveiseutstyr. For å kunne nå alle nødvendige sveiseposisjoner ville sveiserne ha måttet ta med seg strømkilden inklusive trådmateren inn i emnet.

- Etterpå måtte vi ha sveiset igjen de ekstra tilgangsåpningene og kontrollere at de var tette. I tillegg til de ekstra kostnadene innebærer hvert ekstra mannhull et svakt punkt som det kunne trengt vann gjennom, sier Brindl.

 

600 meter med sveisesøm

Fronius anbefalte Bilfinger-fagfolkene å bruke en lang slangepakke i kombinasjon med en PushPull-sveisepistol og en sveisestrømkilde i siste TPS/i-generasjon. Bilfinger har lenge holdt seg til Fronius.

- Hos oss har vi flere hundre Fronius-apparater som brukes av over 300 sveisere – både på verkstedene og byggeplassene, understreker Brindl. Bedriften fulgte anbefalingen og bestilte en åtte meter lang PullMig-sveisepistol samt en TPS 500i til å bygge torsjonsklaffene.

Det ble hovedsakelig brukt kilesveis til S355-stålplatene, men også V-sømmer med en samlet lengde på cirka 600 meter ble benyttet. Man begynte med å bygge stålkaret som utgjør den ene siden av klaffen. Her sveiset man på støttene og til slutt "lokket". Sveiserne måtte overholde strenge toleransegrenser på millimeteren og sørge for minimal vridning, slik at delene skulle kunne skrus sammen nøyaktig og monteres på svingakselen. For å unngå tvungne posisjoner i størst mulig grad ble klaffen snudd flere ganger med kran.

 

Mer armslag

- Alle er fornøyde med resultatet, sier Brindl, og fortsetter:

- Den lange slangepakken ga en utvidet aksjonsradius som gjorde at vi kunne droppe det andre mannhullet i hvert segment, sånn at vi slapp alt det arbeidet som er forbundet med dette.

I tillegg kunne mannskapene plassere sveisestrømkilden og trådmateren utenfor klaffen og likevel komme til i alle nødvendige posisjoner.

- Det betydde ikke bare ekstra armslag i det trange rommet på 1500 ganger 800 millimeter, men gjorde det også lettere for redningsmannskaper å komme til i nødstilfeller – og dette var avgjørende for oss, understreker Brindl.

 

Fornøyd med trådmateren

Utstyret har en rekke andre fordeler som også har en umiddelbar innvirkning på effektivitet, ergonomi og kvalitet ved bygging av for eksempel rørledninger, beholdere og skip. Alle viktige sveiseparameter kan stilles inn med fjernkontrollen JobMaster, som er tilgjengelig rett på pistolkroppen. Dermed kan sveiseren utføre forskjellige sveiseoppgaver med en gang, uten omveier og lange avbrudd.

- Sveiserne snakker spesielt varmt om den jevne trådmateren, forteller Brindl.

I tillegg har sveisepistolen integrert LED-lys som gjør det lettere å jobbe på steder med dårlig belysning. Likevel er sveisepistolen kompakt og veier bare 1,6 kg, til tross for den integrerte torullsdriften. Dermed er den en av de letteste i sin klasse. Den raske reguleringen av lysbuen – som er typisk for TPS/i-apparatene – og den stabiliserende pulsprosessen PMC oppfyller de høyeste kvalitetskrav på en effektiv, sikker og behagelig måte.

 

Langsiktig suksess

- Sveiserne jobber helst bare med dette apparatet, oppsummerer prosjektlederen, og legger til:

- Vi fikk straks reservert TPS 500i med den lange PullMig-sveisepistolen til avdelingen vår. Avdelingen for beholderbygging fulgte etter og bestilte også en lang slangepakke. Dermed kan sveiserne konsentrere seg fullt og helt om sitt egentlige arbeid og nyte godt av den forstørrede aksjonsradien, selv på større beholdere, konkluderer Bernhard Brindl.

 

For mer informasjon se: www.fronius.com

Kilde: Fronius

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094