23948sdkhjf

Derfor er Harmix 2 foretrukket blant europeiske sveisere

Tradisjonelt brukes argongass ved TIG-sveising av rustfrie austenittiske stål i Norge, mens i resten av Europa velger sveisere en annen gass. Dette er grunnene til at Harmix 2 er foretrukket i Europa melder Nippon Gases.

 

Når det kommer til Tig-sveising av vanlige austenittiske rustfrie rør skiller Norge seg fra resten av Europa. Her i landet velger de fleste å bruke gassen argon til både sveisepistolen og som gassbeskyttelse inne i røret.

Utenfor våre landegrenser er det derimot en annen gass som er klart foretrukket blant sveisere. Europeiske sveisere velger heller Harmix 2 som er en blanding av 2 prosent hydrogen med rest argon som gass til sveisepistolen, mens de som gassbeskyttelse inne i røret velger Formier 10 (10 prosent hydrogen i Nitrogen).

– Vi ser dette spesielt når europeiske entreprenører kommer til Norge for å bygge større anlegg. Da merker vi en økt mengde leveranser av disse produktene, sier Lasse Øverbø, overingeniør i Nippon Gases Norge.

 

Foretrukket for blankheten

En av fordelene ved å bytte argon med Harmix 2 er blankere rør. Hydrogen i sveisegassen og bakgass vil under sveiseprosessen forbrenne og fjerne eventuelle rester av oksygen i lysbuen og inne i røret. Det gjør at det blir blankere enn hva det ville blitt med argon. Forbrenningen merkes ikke ved annet at det noen ganger kan registreres en liten flamme inne i røret under lysbuen.

Dette er viktig fordi rustfrie stål er kun rustfrie når de er blanke uten forurensning på overflaten. Oksyder som vises som gul- eller blåfarge, spesielt inne i røret, reduserer materialets korrosjonsegenskaper og gir grobunn for bakterievekst på næringsmiddelprodukter.

– Sveiseteknisk vil hydrogen gi økt varmetilførsel i lysbuen, så det brukes noe lavere strømstyrke under sveisingen. Ellers sveiser man på samme måte som med argon, forteller Øverbø.

Han nevner at det er flere fordeler ved bruk av Harmix 2 og Formier10, blant annet gir det blankere rør og mindre grobunn for bakterievekst, har lavere forbruk av Formier 10 sammenlignet med argon og er mer effektiv med kortere spyletid.

 

Sveiserne går ikke tilbake

Noe av årsaken til at vi i Norge bruker mye argon er at denne gassen kan leveres flytende på tank, noe som ikke er mulig med hydrogenblandinger. Med sentralgassanlegg på større verft er derfor argon rimeligere og enklere, men levert på flasker og pakker er prisene tilnærmet like.

Offshore-industrien bruker også mye Duplex stål hvor hydrogenblandinger ikke kan anvendes. Gassene kan heller ikke brukes på ferrittiske stål.

Ellers har kombinasjonen av Harmix 2 og Formier 10 flere fordeler når det kommer til praktisk bruk. Forbruket av Formier 10 blir redusert sammenliknet med argon fordi det brukes kortere spyletid før start av sveising. Gassmengden som brukes under sveising er den samme.

– Du trenger ingen instruksjon for å prøve dette. Du må ha en annen regulator til Formier 10 fordi denne har linksgjenger. Ellers er det bare å skaffe produktene og teste, sier Øverbø.

Hvis du sveiser rør med diameter ø60 mm eller mindre kan du også bruke Harmix 2 på både sveisepistolen og inne i røret.

– Sveisere ønsker å produsere blanke sveiser av toppkvalitet og det får de med Harmix 2 og Formier 10. Så den eneste risikoen bedriften tar er at sveiserne ikke vil gå tilbake til argon etter å ha prøvd dette, avslutter Øverbø.

 

For mer informasjon se: https://nippongases.com/no-no

Kilde: Nippon Gases

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109