23948sdkhjf

WeldingDroid automatiserer sveising av tanker

En dansk sveiserobot er favoritten når kjempetanker til den norske næringsmiddelindustrien skal sveises. Trondheimsfirmaet Skala Fabrikk AS, som er spesialister på rustfritt stål, har nå valgt WeldingDroid til automatisert sveising av tanker. Brukervennligheten, fleksibiliteten og arbeidsmiljøgevinsten til teknologien var utslagsgivende for valget.

 

Nå begynner den norske industrien for alvor automatiseringen av sveiseoppgavene fremfor å sende oppgave ut til manuell sveising i utlandet. Bakgrunnen er at de sparer både tid og penger på det, og det styrker konkurranseevnen til norske bedrifter.

- Totalt sett er det dyrere og mer tidkrevende å outsource sveiseoppgavene til land med lavere lønn, fordi det som regel er en del feil og mangler som må utbedres når komponentene kommer tilbake til Norge. Med maskinene til WeldingDroid kan bedrifter som sveiser tynne vegger, rustfrie- og syrefaste rør eller tanker spare tid. Og det som koster i Norge er arbeidstiden, konstaterer Tore Endsjø, daglig leder i Lascentrum Norge AS. Som lokal forhandler har Lascentrum Norge solgt WeldingDroids teknologi til Skala Fabrikk, som i 122 år har produsert tanker, utsyr og teknologi til jordbruk, meierier, fiskeproduksjon, næringsmiddelindustrien og maritim sektor.

 

Kundetilpasset

I disse dager bygger WeldingDroid den nye sveiseroboten til Skala Fabrikk. Den 10 meter lange versjonen av bedriftens skalerbare robotløsning er den største maskinen som den sør-danske bedriften noensinne har produsert. Den kan automatisere sveisingen av tanker med en diameter på opptil 3000 millimeter.

 

Enklere og mer lønnsom produksjon

Millionordren til WeldingDroid inneholder, i tillegg til selve sveiseroboten, også en moderne løsning for gasstilførselen som gjør at én sveiser kan gjøre jobben til to. Med PurgeMaster kan en sveiser både sveise og holde bakgassen når vedkommende sveiser store tanker og beholdere. PurgeMaster doserer gassen så nøye at det reduserer, ifølge maskinprodusenten, bakgassforbruket ved rørsveising med opptil 90 prosent.

- Vi har hittil sveiset som en orbital plasmaprosess på innsiden av tankene våre, men det krever komplisert utstyr med mange bevegelige deler. Det vi liker med løsningen til WeldingDroid er den er enkel i bruk og har enkelt vedlikehold. I tillegg er det lett å tilpasse utstyret til forskjellige tankstørrelser. Spesielt bakgassutstyret er revolusjonerende for oss, siden det i stor grad vil forenkle tankproduksjonen vår. Det er viktig at vi effektiviserer produksjonen i Norge for å bli mer konkurransedyktige. Beregninger vi har utført viser at vi med WeldingDroid kan redusere kostnadene, samtidig som både kvalitet og omsetning vil øke, og det statiske arbeidet reduseres betraktelig, påpeker Julian Sagøy, sveisekoordinator hos Skala Fabrikk.

 

Roboter tiltrekker unge

Han ser også på robotteknologien som et viktig ledd i å tiltrekke unge mennesker for en karriere innen sveising og industri.

- Automatisering og robotteknologi vil gjøre det mer attraktivt for unge å velge industrifag. Det handler om å vise våre fremtidige kollegaer at sveising ikke lenger er en ensformig og manuell jobb på et gammelt, mørkt, kaldt og støvete verksted, konstaterer Julian Sagøy.

 

«Oppdaget» på SMART industri

Kontakten mellom WeldingDroid og den norske industrien ble opprinnelig etablert etter et innlegg på LinkedIn, der WeldingDroids oppfinner og grunnlegger, Kevin Christensen, beskriver teknologien. Innlegget inspirerte Lascentrum Norge, som ble forhandler, og inviterte Kevin Christensen med som innleder til Norsk Sveiseteknisk Forbunds messe SMART industri og sveisekonferanse. Her oppdaget Julian Sagøy, sveisekoordinator hos Skala Fabrikk, de mulighetene som WeldingDroid X1 med fugefølgende kamera har. Med kameraet vil maskinen konstant justere sveisebredden, slik at man oppnår optimal sveiseposisjon. Dermed kan rør og tanker sveises helautomatisk uten oppsyn.

 

Automatiserer sveising

- Det har vært utrolig inspirerende å møte den norske sveisebransjen og produksjonsindustrien. Med stigende lønninger, økende råvarepriser og fraktpriser, og en stor mangel på faglærte sveisere, har mange produksjonsbedrifter over hele verden et stort behov for økt effektivitet og lønnsomhet. Her vil det bety mye at de faglærte sveiserne på arbeidsplassen kan automatisere operasjoner med lav profil, og heller fokusere på mer lønnsomme oppgaver, sier CTO og grunnlegger av WeldingDroid, Kevin Christensen.

 

For mer informasjon se: www.weldingdroid.com og www.skalafabrikk.no og www.lascentrum.no

FAKTA om WeldingDroid

Totalt har WeldingDroids kunder nå gjennomført 3765 sveisinger med robotteknologien.

  • 2593 meter sveising er automatisert, og det har tatt 334 timer og 47 minutter å utføre dette.
  • For hver femte meter som sveises vil WeldingDroid plante ett tre. Det er plantet 519 trær.
  • Produktene til WeldingDroid er tilgjengelig i 11 land i Europa, samt USA

Kilde: WeldingDroid

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095