23948sdkhjf

Danmark får sin første 3D-printutdanning

IBA (International Business Academy) i Kolding er den første utdanningsinstitusjonen som nylig har godkjent en bachelorutdanning i 3D-printing i Danmark.

 

- 3D-printing er noe som beskrives som en av fremtidens produksjonsteknologier, og dette er en absolutt pionerutdanning, sier rektor Niels Egelund.

IBA har vært i forkant av utviklingen av utdanningen, og dette er gjort i nært samarbeid med Dansk AM Hub og en rekke selskaper som jobber med 3D-printing.

 

Nytt forretningseventyr

- Det er helt klart at vi i Danmark på utdanningssiden lå etter spesielt tyske og svenske AM-utdanninger, og derfor har vi selvsagt vært med hele veien og har også flere initiativ på vei, sier direktør i Dansk AM Hub, Frank Rosengreen Lorenzen.

I første omgang skal det opprettes 30 plasser på programmet, som i stor grad vil fokusere på det tekniske.

- Vi i Danmark har en unik mulighet til å være frontløpere på AM-teknologi og skape et nytt dansk forretningseventyr, og derfor er det også avgjørende at neste produksjonsgenerasjon får den nødvendige kunnskapen, ferdighetene og forståelsen av teknologien, mener Rosengreen Lorenzen.

 

Viktig å være i front

Og i Kolding blir utviklingen mottatt med samme store glede og positive respons.

- Dette er et område som er i sterk vekst i disse årene, og hvor det vil bli etterspurt mye kompetanse i fremtiden, sier Morten Bjørn Hansen, administrerende direktør i Business Kolding og nevner også utdanningens potensial i forhold til etterspørsel på arbeidskraft:

– Dette gjelder både når det gjelder bærekraftige produksjonsformer og grønn omstilling, som er områder hvor det er svært viktig å ligge i front på utdanning. Det krever mer teknisk utdanning på høyt nivå.

 

Starter høsten 2022

I den nye utdanningen vil IBA Nexttech spille en viktig rolle med sin spesialistkunnskap om 3D-printing. Og selvfølgelig deres imponerende utvalg av 3D-printere som fremtidige studenter vil dra nytte av.

Nyheten om den nye opplæringen er stor for både IBA og IBA Nexttech, men også for de mange bedriftene som i økende grad bruker 3D-printing. For mange bedrifter er det en utfordring å finne kvalifisert arbeidskraft innen faget – og derfor vil den nye utdanningen spille en viktig rolle. 3D-printing vokser, og alt tyder på at behovet bare vil øke i fremtiden.

- Bedrifter som Alfa Laval, Grundfos, Danfoss, LEGO og Velux har allerede meldt interesse for utdanningen, som vil være en 1-årig topp-bachelor. Det skal bygge på toppen av utdanninger som Produksjonsteknolog og Automasjonsteknolog, hvor man får de rette forutsetningene for å gjennomføre den nye utdanningen. Produksjonsteknolog er et av IBAs nåværende programmer. Planen er å ønske de første studentene velkommen høsten 2022, forteller Karsten Friis Hansen, direktør for IBA Nexttech.

 

Forståelse for 3D-printing

IBA Nexttech er en del av IBA Erhvervsakademi Kolding som kunnskapsinstitusjon, og IBA Nexttech ble grunnlagt på den gamle danske tankegangen, som andelsbevegelsen bygger på. Det betyr at bedriftene er medlemmer. IBA Nexttech ble etablert av Business Kolding i 2017 og opprettet med det formål å formidle kunnskap og forståelse til bedrifter om 3D-printing.

 

For mer informasjon se: https://www.iba.dk og https://nexttech.dk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.766