23948sdkhjf

Laerdal Medical: Vil redde en million liv med høyteknologi

Med høy innovasjonstakt fortsetter Laerdal Medical sin suksess som en global aktør innen livreddende teknologi. Bedriften imponerer med sin gjennomgående høye kompetanse innen en rekke fagfelt. Nå ligger planene klare for å fornye og utvide sine lokaler midt i Stavanger by, og ambisjonen er å bidra til å redde 1 million liv hvert år.

 

Første gang undertegnede besøkte Laerdal Medical ble det en stor positiv overraskelse med mange inntrykk å fordøye. Den gang var tema robotisering, men den endelige artikkelen omhandlet mye mer. Slik blir det også denne gangen. Nå var det i utgangspunktet duket for et besøk i maskineringsverkstedet, all den tid Maskinregisterets mange lesere er interessert i hva andre bedrifter holder på med innen maskinering. Vel, det ble besøk der, men også en full tur rundt på huset.

 

Begynte med leker

Det er naturlig å fortelle litt om bakgrunnen til Laerdal Medical, for bedriftens historie begynner i 1940 da Laerdal startet som barnebokforlag og leketøyprodusent. Lekebiler og dukker i plast ble spesialiteten og det er solgt over 100 millioner plastlekebiler i 100 land. Laerdals Anne-dukker ble svært populær i Europa og selskapets solide kompetanse innen mykplast ble senere brukt til å skape treningsdukker for gjenoppliving. Dette skulle vise seg å bli et satsingsområde med stor betydning for medisinsk opplæring rundt om i verden.

 

Kvalitet i alle ledd

Det er Rolf Aske, avdelingsleder hos Laerdal Medical, som tar imot og viser rundt på huset. Bedriften ligger som midt i smørøyet, tett på Stavanger sentrum, og det er artig at en industribedrift fortsetter sin virksomhet i bynært strøk.

- Vi begynner i maskineringsverkstedet, her fremstiller vi alt fra prototypkomponenter til produksjonsklare støpeverktøy med ekstreme toleranser, forteller Aske.

- Kjenn med fingeren her, vi snakker om en presisjon med 8 µm (mikron) toleranse i friforming modus, sier Jan Petter Gottschalksen, som jobber med en av de tre femakse Hermle-maskinene i verkstedet.

- Dette er den ene delen av verktøyet, den andre produseres i maskinen ved siden av. Begge maskinene er så nøyaktige at selv om verktøydeler lages i to ulike maskiner passer de perfekt når delene tas ut av hver sin maskin og settes sammen til ett verktøy. Gottschalksen viser et prøvestøp og understreker den høye kvaliteten på det de får ut av maskinene sine.

- Dette er vår hverdag, vi skal holde det høyeste mulig kvalitetsnivået, både fordi vi lager verdens fineste produkter, men også fordi det er lønnsomt i lengden.

 

Raske prototyper 3D-printes

Rolf Aske vil videre og neste stopp er i prototypverkstedet.

- Tidligere produserte vi alt her på huset, men vi vokser og produserer mye på andre lokasjoner, noe som naturlig nok medfører at mer og mer av det vi produserer her i Stavanger er prototyper og testserier, forklarer Aske.

- Her går det mye i 3D-printing. Vi jobber raskt innen produktutvikling og konstruktørene våre forventer at vi følger deres tempo. Derfor har vi mange maskiner i ulike størrelser og som produserer med forskjellige materialer, sier Bjørn Erik Hatlestad.

Han viser frem et «ansikt», en maske som er støpt i et verktøy produsert på huset.

- Her ser du et geriatrisk ansikt, altså et ansikt med aldringsrynker, som vi har laget prototypformer i til. Disse er fremstilt i polymer med 3D-printing. Det for å gjøre verktøyfremstillingen så rimelig som mulig samtidig som verktøyet fremstilles på noen få timer. I fremtiden kan det tenkes at vi også benytter metallprinting, men foreløpig er det ikke formålstjenlig, sier Hatlestad.

 

Over til silikon

Rundt om i bedriften ligger og henger det kroppsdeler til simulatorene. Noen er armer og ben til spebarn, større barn eller voksne. Noen med lys «hud» andre med mørkere. «Ansikter», eller masker likeså. For en utenforstående blir det litt uvant å bevege seg med så mange menneskeliknende deler i hyller, på benker og bord.

- Det er noe man fort venner seg til, kommenterer Aske mens vi går over til plaststøperiet.

- Her kan du se hvordan vi endrer prosess fra rotasjonsstøpt PVC til silikon, sier Aske, og stopper opp ved et støpeverktøy.

- Vi får gode resultater med silikon, så flere av våre produkter er på vei over til silikonfremstilling, kommenterer Johnny Raugstad i plastverkstedet.

 

Mye mer enn fysiske produkter

Vi går innom testavdelingen og får se hvor komplekse Laerdal Medical simulatorer er. Mange av de vitale funksjonene i menneskekroppen er laget som fysisk funksjonelle organer og prosesser i simulatorene, men det er en stor digitalisering på gang.

- Som en av verdens fremste virksomheter innenfor livredning følger vi naturligvis med i timen, og det betyr at vi digitaliserer mange av funksjonene og prosessene i simulatorene. I praksis vil det si at mens vi før eksempelvis lagde kompleks væsketransport, og hadde mange mekaniske komponenter inne i simulatorene, kan vi nå lage digitale løsninger som både forenkler simulatorene samtidig som de blir mer bærekraftig fordi vi benytter færre fysiske komponenter. Rolf Aske har mer på hjertet:

- Når vi først er inne på den digitale verden kan du lett se hvor mye mer fleksibelt vår verden av opplæring innen livredning blir når vi kan kommunisere digitalt. Vi snakker om apper, videomøter og nesten grenseløse komplette løsninger som blir tilgjengelig for folk i alle land.

 

Skal bidra til å redde 1 million liv hvert år

Visjonen til Laerdal Medical er ganske enkelt:

«Ingen skal dø eller invalidiseres unødvendig i forbindelse med fødsel eller som følge av plutselig sykdom, alvorlig ulykke eller pasientskade.»

Bedriftens mål er å bidra til å redde en million flere liv, hvert år innen 2030.

Måten bedriften jobber på for å nå målsettingen er gjennom samarbeid.

- Helt fra starten har Laerdal arbeidet med leger, sykepleiere, lærere, forskere og ledende bransjeorganisasjoner. Gjensidig respekt og felles verdier har vært grunnlaget for disse samarbeidene, og nøkkelen til langsiktig suksess har vært at våre mål har utfylt hverandre, sier Alf Christian Dybdahl, administrerende direktør i Laerdal Medical.

 

Innovasjon med fokus på innvirkning

Dybdahl vil gjerne formidle at det er gode verdier som ligger til grunn for bedriftens suksess.

- Laerdal har vært ledende når det gjelder å fremme forskning og implementering av praksiser som støtter vårt kjerneområde, inkludert Utstein Formula for Survival, Kjeden som redder liv og Læresirkelen, forteller Dybdahl, og legger til:

- Vi bruker evidensbasert kunnskap for å utvikle og kontinuerlig forbedre produkt- og serviceløsningene våre. Vi tror vi kan ha størst mulighet til å hjelpe å redde liv gjennom å bedre effektiviteten i opplæringen og lokal implementering. 

 

Fremtiden i Stavanger

Laerdal Medical holder på med planleggingen av fornyelse av bygningsmassen ved hovedkontoret i Stavanger. Ifølge konseptforslaget vil en del av den gamle bygningsmassen beholdes og fornyes, hovedinngangen flyttes og bygningsmassen kommer litt nærmere sentrum. Selskapet har gått sammen med Snøhetta for å utvikle et konsept for full rehabilitering av dagens bygg i Tanke Svilandsgate. Målet er å tilrettelegge for attraktive arbeidsplasser for nyskaping, konsernledelse og produksjon i optimal samhandling. Innen bærekraftig utvikling er det mål om å redusere C02-utslipp på 50-70 prosent i forhold til i dag.

Resultatet skal gi sterkere sentrumstilknytning, ved at hovedinngangen vendes mot Vågen og Rudlå-parken, og for byutvikling blir det en to-deling av dagens lange bygningskropp. Dette skal skape mulighet for en ny gangforbindelse fra Vestre Platå over Rudlå,  gjennom nabotomten mot Bjergsted og konserthuset.

- Vi ønsker at bidra til et svært trivelig og innovativt arbeidsmiljø i Stavanger for flere ti-år fremover, avslutter Alf Christian Dybdahl.

 

For mer informasjon se: www.laerdal.com og www.laerdalglobalhealth.com og www.laerdalfoundation.org

Fakta:

Laerdal Medical har 1750 ansatte i 25 land og omsatte i 2020 for 4,1 milliarder kroner. Resultat før skatt var på drøyt 600 millioner kroner.

Det er solid satsing på opplæring innen livredning og Laerdal Global Health (LGH) er et non-profit selskap dedikert til å redde livet til mødre og nyfødte i lavressursland. Gjennom partnerskap med globale helseorganisasjoner utvikler LGH kostnadseffektive treningsløsninger med bredt nedslagsfelt. 

Laerdal Foundation ble etablert for å støtte forskning av beste praksis og praktisk relevans innenfor akuttmedisin. Til nå har fondet støttet 1800 internasjonale forskningsprosjekter med tilsammen over 40 millioner dollar.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.772