23948sdkhjf

GKN sikrer raskere og renere deler med ultralydvask fra Teijo

Kravene til renhet er skyhøye for produsenter av komponenter til flymotorer. For å møte utfordringene kontaktet GKN Aerospace maskinforhandler Teijo for å finne en god løsning. Resultatet ble renere deler på kortere tid og med bedre HMS.

 

At kvalitetskravene er høye ved fremstilling av komponenter til fly er ingen overraskelse, hele flyindustrien strever etter prinsippet om null feil i alle ledd. Flere av motorkomponentene som produseres hos GKN Aerospace Norway AS på Kongsberg gjennomgår svært krevende tester før godkjenning, og derfor blir det viktig at delene som skal testes før godkjenning er helt rene. I noen tilfeller testes deler ved at man skyller isopropanol over delene for så å veie alle partiklene som renner av etterpå sammen med væsken. Ved for store avvik blir delen avvist.

 

Løsning med Teijo

- Som du forstår, når du ser hva slags deler vi lager, har vi renhetskrav som fordrer et gjennomført rengjøringssystem med tilhørende forutsigbare og stabile prosesser. Vi fikk noen utfordringer med at delene vi rengjorde med sprayvask ikke ble rene nok, så for å løse dette kontaktet vi Teijo, forteller Knut T. Singstad, prosjektleder mekanisk og utstyr hos GKN Aerospace på Kongsberg.

GKN Aerospace og Teijo har samarbeidet før, og like ved det nye vaskeanlegget står det et automatisk vaskeanlegg som de to bedriftene tidligere har utviklet sammen.

- Vi vet hva vi får når Teijo er inne i bildet, og for oss er det viktig med en leverandør man kan stole på over tid, sier Singstad. Jon A. Wichmann, arbeidende styreleder og grunnlegger av Teijo, nikker bekreftende.

- For oss er GKN Aerospace en krevende men også en verdifull kunde, for vi lærer av hverandre og dermed går verdiskapingen begge veier, sier Wichmann med et smil.

 

Dette er prosessen

Ved den nye vaskelinjen setter en operatør i gang en vaskesyklus slik at vi kan følge hele prosessen. Maskinlinjen heter FinnSonic Optima V-600 MBT200 og er produsert av FinnSonic OY, Lahti, Finland. Teijo Norge AS har vært norsk eneimportør for FinnSonic OY nesten siden Teijo Norge AS ble startet i 1981.

Komponentene som skal rengjøres trilles på en spesialkonstruert tralle inn i en av de to lastestasjonene. Så løftes delen automatisk over i første bad, hvor den rengjøres med ultralyd og alkalisk vannbasert rengjøringsmiddel. Når den automatisk flyttes videre over til påfølgende varm grovskylling  med vann kan en ny del lastes inn i maskinen. Neste steg er varm finskylling med avionisert vann. For deler som krever det er fjerde steg behandling med korrosjonsbeskytter. Deretter blir delen tørket med varm luft.

Vaskelinjen har Siemens CNC-styring og kan fjernstyres slik at maskinprodusenten kan fjerndiagnostisere og finjustere og optimalisere de ulike prosessene.https://www.gknaerospace.com/

 

Raskere, renere og bedre

- Dette anlegget er skreddersydd vårt behov. Vi er godt fornøyde med resultatene, for ikke bare oppnår vi 50 prosent raskere vaskeprosess, samtidig som vi får renere deler, vi får også bedre HMS fordi operatørene slipper mye manuelt arbeid, sier Singstad.

Veien videre har han allerede planlagt.

- Når det gjelder dette anlegget ser vi på muligheter for å automatisere prosesser, vi kan eksempelvis ha en mobil robot som leverer og henter deler, men vi ser også på nye suksessprosjekter her på huset. Vi vet hvor viktig det er å se sammenhengen mellom rene deler og kvalitet, reduksjon av feil, økt effektivitet og forbedret HMS. Med de erfaringene vi har gjennom samarbeidet med Teijo kan vi sannsynligvis løfte delevasking til et enda høyere nivå, avslutter Knut T. Singstad.

 

For mer informasjon se: www.gknaerospace.com og www.teijo.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094