23948sdkhjf

Krigen i Ukraina gir konsekvenser for stålleveranser

Krigen i Ukraina har hatt en betydelig innvirkning på det europeiske stålmarkedet. I tillegg til den kraftige økningen i energi- og råvareprisene, skjer det også store prisstigninger på enkelte stålprodukter, som også merkes her i Norge. Armeringsstål er også sterkt påvirket, grunnet ekstremt høye skrappriser, skriver Norsk Stålforbund i en pressemelding.

 

En av årsakene til disse prisøkningene er at Russland, Hviterussland og Ukraina er blant Europas store ståleksportører. Import av stål, spesielt innsatsvarer, fra disse landene til EU er betydelige.

På grunn av den økonomiske embargoen som er pålagt Russland og Hviterussland av de vestlige landene, er det foreløpig ikke mulig å importere disse materialene, noe som skaper ytterligere forstyrrelser i forsyningskjeden. I selve Ukraina er produksjonen stanset på grunn av krigen.

 

Uforutsigbar markedsutvikling

Siden det ikke er forutsigbart hvor lenge krigen i Ukraina vil vare, er det foreløpig ikke mulig å vurdere markedsutviklingen. Materialleverandører tilbyr nå kun priser med svært korte bindingstider. På grunn av den prekære situasjonen har enkelte stålprodusenter midlertidig stanset å ta imot nye ordrer, uttaler Kjetil Myhre, daglig leder i Norsk Stålforbund, og legger til:

- Fra vårt ståsted kan det å gi forpliktende tilbud til kunder på det nåværende tidspunkt sette selskapet i fare på grunn av lange tilbudsperioder og gjennomføringstider samt de muligens sterkt endrede materialprisene i tilbudsperioden. Det er også en risiko for at lovede leveringstider for eksisterende bestillinger ikke kan overholdes.

 

Forstyrrelser i forsyningskjeden

Videre forårsaker materialmangel forstyrrelser i forsyningskjeden. Det er innsatsmaterialer som er essensielle for stålproduksjonen, som slabs og halvfabrikata, eller råvarer som koks, som kommer fra Russland og Hviterussland. På grunn av de økonomiske sanksjonene som er pålagt Russland og Hviterussland av Vesten, og produksjonsstoppen i Ukraina, er europeiske stålprodusenter ikke lenger i stand til å kjøpe disse materialene.

Innkjøp av byggematerialer vanskeliggjøres også av mangel på godstransport på vei. I Europa er det en betydelig mangel på yrkessjåfører, noe som øker transportkostnadene. Situasjonen har blitt forverret av mangelen på ukrainske og russiske sjåfører.

 

Konklusjon

Konflikten mellom Ukraina og Hviterussland og Russland påvirker importen av mange ulike stålprodukter. Dette fører til sterke og uforutsigbare prisøkninger på enkelte stålprodukter samt utsettelser, som forsterkes av forstyrrelser i leverandørkjeden.

- For øyeblikket råder vi våre stålentreprenører til å varsle sine kunder om å forberede seg på mulige forsinkelser i framtidsplaner, samt økte kostnader i pågående prosjekter som følge av at forsyningskjeder blokkeres på grunn av krig eller sanksjoner. Vi anbefaler også at mulighetene for avhjelpende tiltak avklares og iverksettes. Når konsekvensene for en kontraktleveranse er avklart, meddeles dette til kunden, konkluderer Myhre.

 

For mer informasjon se: www.stalforbund.no

Kilde: Norsk Stålforbund

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Krevende massiv endefresing med «overlegen ytelse»
Studer automatiserer slipemaskinene
Norsk Herdesenter med høy varme og miljøvennlige herdeoppdrag
Planfresing nær skuldre
Nyheten Sigma Core fra Migatronic
Amada HRB 1003 kantpresse til Norasport Industri
Andre Nordiske Medier

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.406