23948sdkhjf

Renovering av eldre maskin sparer maskinfabrikk for millioner

Mecan har hatt sitt Anayak HVM 5000 bore- og freseverk til renovering og retrofit hos danske Bast & Co. Det har spart maskinfabrikken for millioner og har forlenget maskinens levetid med 30 år.

Nytt er ikke nødvendigvis best. Det kan de skrive under på hos maskinfabrikken Mecan, som nylig fikk en av sine viktigste spesialmaskiner tilbake etter en overhaling på verkstedet til Bast & Co i Vejle, Danmark.
Mecans Anayak HVM 5000 bore- og freseverk har vært i bruk siden 1990-tallet, og etter mange års hardt arbeid trengte det vedlikehold og oppdatering av styresystemet. Siden mai har Bast & Co derfor jobbet intenst med å gi maskinen en mekanisk overhaling og installere ny Heidenhain 640 styring, slik at maskinen kan brukes i mange år til i henhold til bransjens siste og høyeste standarder. 

Millioner og måneder i forskjell


Når en dyr maskin nærmer seg utløpsdatoen, vil valget stå mellom å kjøpe en helt ny maskin eller renovere den gamle. Freseverk av det omfanget Anayak HVM representer, er ikke bare dyre å erstatte, nye tilsvarende maskiner har også svært lang leveringstid og krever spesielle og dyre tiltak og oppsett av fundamenter på verkstedet. Totalprisen og spørsmålet om hvor lenge man kunne klare seg uten maskinen kontra ventetiden på en helt ny maskin var derfor avgjørende for at Mecan valgte å sende maskinen til Danmark for renovering. 
– Maskiner av denne størrelsen er en investering som må overveies nøye. Så da vi hørte at Bast & Co kunne sette vår Anayak i topp stand på mindre enn halve tiden og seks millioner billigere enn kjøp av en ny tilsvarende maskin, var valget lett, sier Rune Helgeland, produksjonssjef i PDS Mecan. Han utdyper:
– Samtidig bør man ikke underkjenne at selv om maskiner av denne typen er av eldre dato, er de ofte bedre og mer solid bygget enn de nyere modellene. Renoveringen har forlenget levetiden med 30 år, og den er nå skarpere og fungerer bedre enn noen gang før.

Besøkte verkstedet i Danmark


Bast & Co. A/S er spesialister innen reparasjon, renovering og vedlikehold av produksjons- og verktøymaskiner. Fra avdelinger i Vejle og Allerød betjenes kunder over hele verden. Bast & Co. A/S har en allsidig stab av spesialutdannede, erfarne teknikere.
Underveis i prosessen besøkte Mecan det 3000m 2 store verkstedet til Bast & Cos for å sikre at arbeidet ble utført riktig og at alt gikk etter planen.
– Vi er de eneste i vår bransje i Norge som kan utføre det arbeidet vi kan på den maskinen. Så det var selvfølgelig veldig viktig for oss at Bast & Co kunne holde det de lovet, sier Rune Helgeland. Han legger til:
– Samarbeidet kom i gang på bakgrunn av en anbefaling fra nettverket, og selv om Bast & Co har et godt omdømme, ønsket vi å sjekke det selv on-site. Medarbeiderne deres kunne gi kompetente svar på alle spørsmålene jeg hadde, og viste tydelig at de hadde full kontroll over både det elektroniske og det mekaniske. Samtidig var jeg imponert over kapasiteten de har og omfanget av bestillingene som var i gang på verkstedet. Det har jeg ikke sett maken til andre steder, i verken Danmark eller Norge. 

For mer informasjon se: www.pdsgruppen.no og www.bastogco.dk

Kilde: Bast & Co

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.187