23948sdkhjf

Thune Produkter Raufoss investerer og digitaliserer

Thune Produkter Raufoss er kjent for utvikling og fremstilling av produksjonsverktøy for en rekke ulike industrikunder. Bedriften utfører avansert bearbeiding i krevende materialer og har nylig investert i en ny AgieCharmilles E 600 senkegnistmaskin. Industri 4.0 er også på full fart inn i hele bedriften.

Thune Produkter Gruppen består av tre selskaper. Thune Produkter AS som er et agenturselskap, Thune Produkter Industri AS som er en produksjonsbedrift med kunder innen industri og offshore og Thune Produkter Raufoss som fremstiller produksjonsverktøy og utfører avansert bearbeiding.

«Alt i ett hus»
Thune Produkter Raufoss har teknisk ekspertise på konstruksjon og design som både benyttes internt, og for kunder som behøver verktøy og mekaniske konstruksjoner. Ved behov støtter bedriften seg til SINTEF Manufacturing for avanserte FEA-analyser som styrke, flyt og materialflytsimuleringer. 
Frode Kristiansen, salg og markedsansvarlig hos Thune Produkter Raufoss AS, viser rundt i lokalene i Fabrikkveien 11, inne i industriparken på Raufoss.
- Vi har en rikholdig maskinpark og kompetansen til å utnytte dens potensiale. Vi bearbeider de fleste materialer og har flere typer verktøystål, kobber og plastmaterialer på lager for raskest mulig ledetid, forteller Frode, og legger til:
- Vi har erfaring med alt fra forskjellige plast/komposittmaterialer, kobber og aluminium, til herdet pulverstål, verktøystål, titan, superlegeringer og Inconel.
På vår vei gjennom fabrikken passerer vi mange CNC-maskiner som står på rekke og rad, flere kjører ubemannet. 
- Vi liker å si at vi gjør alt på huset, for ved siden av å utvikle og konstruere lager vi prototyper, vi gjør alt av maskinering, utfører gnisting, sliping, pussing, polering og ikke minst herding. I tillegg utfører vi montering samt omfattende måling og dokumentasjon, forklarer Frode.

Vender tilbake til AgieCharmilles EDM
Noe av suksessen til Thune Produkter Raufoss er den solide kompetansen innen fremstilling av komplekse verktøy innen kaldpressing av aluminium. 
- Det er en «ekstremsport» å lage gode holdbare verktøy for kaldflyt av aluminium. Det er enorme trykk og toleransene er ekstremt små, krav til kvalitet veldig høye, og gjør vi feil blir det dyrt, for oss, sier Frode, og viser frem en verktøyinnsats som skal til en kunde. 
Han peker og forklarer hvordan man på huset maskinerer egne elektroder til alle EDM-maskinene (Electrical discharge machining).
- Her ser du vår nyeste AgieCharmilles E600 senkegnistmaskin levert av Masentia. Den investerte vi i da den kan fremstille verktøy med tynnere hvitsjikt enn våre eldre EDM-maskiner, noe som reduserer slipeprosessen som følger, og som sparer tid og kostnader.
Hvorfor valgte dere AgieCharmilles?
- Jeg tror det er et enkelt svar; gode erfaringer med vår første maskin fra samme produsent i 1995. Det er også enkelt for våre operatører å gå i gang med den nye maskinen når de kjenner maskintypen og styringen fra før, svarer Frode.

Spesialister på overflatebehandling
Frode vil gjerne fortelle om den spesielle kompetansen innen overflatebehandling, spesifikt sliping, pussing og polering.
- Her ser du en av flere Kellenberger-maskiner for ekstremt presis sliping. Men, selv om disse maskinene leverer et utsøkt resultat har de begrensninger med hensyn til geometri, typisk inne i hulrom. Der hvor maskiner ikke kommer til må vi utføre arbeidet manuelt, sier Frode, og vi beveger oss deretter over til håndslipeavdelingen.
Under kraftig lys sitter tre spesialister og sliper, pusser og polerer kaldpressverktøy for hånd. De har lang erfaring, men det er tidkrevende. Skal et verktøy bestå den strenge kvalitetskontrollen må man regne med et par dager manuelt arbeid av en spesialist.
- Dette er bare en av mange felt der vi har veldig høy kompetanse, og nå skal du få se en til, Frode snakker mens vi tar heisen ned til herderiet:
- Vi er en av få bedrifter som tilbyr herding av stål. Med tre gassovner og en vakuumovn kan vi utføre en rekke ulike varmebehandlinger og herdinger. Det gjør vi med egne produkter men tilbyr også varmebehandling og herding til eksterne kunder.

En digital bedrift
Vi er ferdig med omvisningen, men Frode vil gjerne løfte frem bedriftens digitale satsing, så vi besøker daglig leder, Rune Evensen på hans kontor. Han sitter ved dataskjermen og vil gjerne fortelle om den store digitale satsingen bedriften gjennomgår.
- Du har kanskje lagt merke til at alle råemner og deler som produseres i fabrikken har slike klistrelapper på seg? Vel, det er et ledd i vår heldigitale løsning vi har valgt å kalle Thune Connect, begynner Rune og fortsetter:
- La meg vise deg hvordan det foregår ute i verkstedet.
Han løfter opp emner og ferdige komponenter fra ulike reoler og i bakker ved maskinene.
- Se her nå, se på hvordan jeg tar et bilde av QR-koden på dette emnet. Vips, så får du opp mye data rundt emnet, hvor det ligger, hvor det kommer fra, kort sagt hele historikken frem til nå. Rune snur seg rundt og plukker opp en ferdig komponent:
- Nå ser du hva jeg får opp på mobilskjermen, hele bearbeidingshistorikken, og ikke nok med det, også kunden kan få tilgang til 3D-modell, produksjonsrapporter, fremdriftsbilder og annen dokumentasjon. Produksjonen hos oss får tilgang til tegninger, modeller, planlagte prosessteg, samt direkte kostnadsregistrering, materialuttak fra lager og all annen relevant informasjon som skal til for å produsere delen. Kort sagt, vi har et omfattende, men lett anvendelig digitalt system fullt operativt i dag.
Dette ser ut som noe mange bedrifter kunne ønske seg, kan man kjøpe det fra dere?
- Det har vi ikke tenkt på, men det er sikkert mulig hvis noen er interessert. Det er i alle fall helt operativt i dag, enkelt å bruke og med flere verdiskapende egenskaper, så vi bør vel gjøre Thune Connect tilgjengelig for dem som vil bruke det, inviterer daglig leder Rune Evensen.

For mer informasjon se: www.thuneprodukter.no og www.masentia.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Krevende massiv endefresing med «overlegen ytelse»
Studer automatiserer slipemaskinene
Norsk Herdesenter med høy varme og miljøvennlige herdeoppdrag
Planfresing nær skuldre
Nyheten Sigma Core fra Migatronic
Amada HRB 1003 kantpresse til Norasport Industri
Andre Nordiske Medier

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.359