23948sdkhjf

Gnistrende hos EnergyX

Det er hektisk på Ålgård, gnistrende bokstavelig talt, og når ordrebøkene er fulle svarer EnergyX med å investere i to AgieCharmilles gnistmaskiner fra GF Machining Solutions levert av Masentia.

 

EnergyX AS er en totalleverandør til industrien og gjør hele jobben fra A til Å – fra konsept, design og produksjon, til sammenstilling, testing og levering.

Når det er fullt opp i ordrebøkene gjelder det å ha evnen til å levere som avtalt. EnergyX AS tar mål av seg å være en foretrukket leverandør til industrien og da må man sikre at maskiner og produksjonsutstyr er tilgjengelig. Da et par eldre gnistmaskiner begynte å få tekniske utfordringer ble det naturlig å investere i to nye EDM-maskiner (Electro Dicharge Machining/erodering).

 

Bygger videre på erfaring

For tolv år siden besøkte Maskinregisteret EnergyX første gang. Da het selskapet Ålgård CNC AS og før det Bakke Oil Tools. Den gang hadde man et akvarium i resepsjonen, og gjennom dette kunne man se rett inn i verkstedet der senkegnistmaskinen sto. Akvariet er borte, det er bygget om i lokalene og i dag står de to gamle gnistmaskinene sammen med de to nye i en egen avdeling.

- Vi har kjørt de gamle maskinene svært lenge og mye, så nå ville vi forsikre oss om at vi både har leveringsdyktighet og at vi beveger oss videre i dette teknologilandskapet, forteller Jan Kåre Bredal, daglig leder i EnergyX, og legger til:

- Vi har bygget kompetansen på dette fagfeltet over tid og har nylig ansatt en ny ung operatør, Silje Ravndal, som nå jobber sammen med Magnar Kindervaag. Han har lang erfaring i faget og sammen er de et superteam, mener Bredal.

 

Enkelt valg

De to nye maskinene er en AgieCharmilles CUT E 600 trådgnistemaskin med bearbeidingsområde: 600 x 400 x 350 mm samt en AgieCharmilles FORM E 600 senkegnistmaskin med bearbeidingsområde: 600 x 400 x 400 mm.

Hvorfor valgte dere disse maskinene?

- Vi sjekket pris og tilgjengelighet hos flere maskinforhandlere, og forhørte oss med andre produsenter som benytter EDM-maskiner i regionen. Etter en god dialog med maskinforhandler Masentia falt valget på AgieCharmilles fra GF Machining Solutions. De viktigste parameter som maskinkapasitet, pris og tilgjengelighet lå til grunn, ikke minst sistnevnte med en leveringstid på åtte uker, så det ble et enkelt valg, svarer bedriftslederen.

 

Flere investeringer i vente

Det er spennende tider på Ålgård, for EnergyX har satt i gang arbeidet med å kvalifisere seg som leverandør til flyindustrien. Fra før av har selskapet etablert seg som mangeårig leverandør til olje og gassindustrien, innen helse og beredskap samt havbruk og maritim sektor.

- Vi jobber nå mot det som kalles Part 21 – EU-regler for luftdyktighets- og miljøsertifisering for luftfartøyer og sertifisering av design- og produksjonsorganisasjoner. Det er et krevende arbeid, men når vi har kvalifisert oss får vi flere ben å stå på og vi kan trekke veksler på vår solide kompetanse blant annet innen oljeindustrien der krav til kvalitet på mange måter likner dem i flyindustrien, forklarer Bredal.

Han like å se fremover og forteller at det skal investeres mer. I skrivende stund ble en ny Sic merkemaskin levert fra Digernes. Den er nødvendig for å sikre riktig og bestandig merking på kvalitetsdeler som krever dokumentasjon og sporbarhet.

- I 2016 var vi først i Norge med å konstruere og få fremstilt et nedstrømsverktøy til oljeindustrien ved bruk av additiv produksjon. Senere har vi laget andre verktøy som også er 3D-printet i metall. Teknologien har utviklet seg og markedet begynner å åpne seg opp i Norge, og derfor speider vi nå etter å finne rette teknologien for vår bruk, avslutter Jan Kåre Bredal.

 

For mer informasjon se: www.masentia.com og www.energyx.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078