23948sdkhjf

Uvdal Maskinfabrikk «skal bli best» - investerer kontinuerlig

Tradisjonelt er Uvdal Maskinfabrikk AS kjent for å løse det meste for sine kunder, og selv om det er mindre aktivitet med maskinbygging er det desto mer å gjøre som produksjonspartner. Visjonen om å «bli best» gir seg utslag i at bedriften er i konstant utvikling og foretar stadig nye investeringer.

Uvdal Maskinfabrikk AS ligger halvannen times biltur fra industrimiljøet på Kongsberg, noe daglig leder Olaf Ødegård mener er sentral beliggenhet:
- Vi har en stor fordel ved å ha stabil arbeidskraft og folk som bor i nærområdet. Det gir rom for å bygge kompetanse over tid og det blir igjen et konkurransefortrinn.

Beste produksjonspartner
Uvdal Maskinfabrikk tilbyr produksjon av mekaniske deler, monterte produkter og presisjonskomponenter i avanserte materialer. Bedriften har, i tillegg til maskineringsavdeling, tynnplateavdeling, sveiseavdeling og montering også egen ingeniøravdeling. Kundene følges fra ide til ferdig produkt.
- I mer enn 40 år har vi utviklet oss til å bli en solid og pålitelig leverandør som tilbyr kompleks mekanisk produksjon av produkter med høy kvalitet. Vi besitter solid teknisk kompetanse og ingeniørkapasitet for alt fra prototypproduksjon til totalprosjekter, forteller Ødegård, og fortsetter:
- Våre samarbeidspartnere anser oss for å være en praktisk og effektiv problemløser. Mangeårige leveranser til krevende kunder dokumenterer bedriftens kompetanse, pålitelighet, kvalitet og leveringsevne. Du kan gjerne si at vi er en produksjonspartner, og vår visjon er å være best innen vår bransje.

Alt i eget hus
Maskinregisteret får omvisning i hele fabrikken. Først får vi en liten prat med Harald Vrenne som er leder for utvikling og salg.
- Vi har høy kompetanse og lang erfaring innen utvikling av mekatroniske systemleveranser, automatisering av produksjonslinjer, samt utvikling av konsepter innenfor olje- og gass-sektoren. Våre ingeniører har også kompetanse i FEM-analyse og gjør styrkeberegning og rapportering. Vi utfører produktutvikling fra konsept til fullt ferdig dokumentert anlegg inkludert installasjon, opplæring, brukermanualer og CE-dokumentasjon, forteller Vrenne.
Produksjonsleder Atle Næsset fortsetter:
- 3D-modeller fra engineering benyttes direkte inn i programmeringsverktøyet GibbsCam og alle produserte deler serienummereres dersom kunden krever dette. Vi utfører alt fra CNC-dreiing og fresing, pipeboring, elektrolytisk grading til deburring. La oss se hvordan vi jobber ute i verkstedet, Næsset leder an.
- Våre produksjonsanlegg består av presisjonsmaskiner av høyeste kvalitet. Vi har CNC-maskineringssenter og dreiebenker med opptil seks styrte akser. I tynnplateavdelingen får vi til det meste, og vi sveiser konstruksjonsstål og rør i henhold til NORSOK M-101 og M-601. Vi utfører Weldmax Hotwire Tig, smalspaltesveis og påleggssveis i materialtypene karbonstål, syrefast, Duplex, Superduplex og aluminium.
Næsset viser frem begge sveiseavdelingene, en for svart og en for hvit sveising.
- Her i monteringsavdelingen monterer vi alt av mekanikk, hydraulikk, pneumatikk og elektro. I tillegg utfører vi mekanisk testing, hydraulisk trykktest og løftetesting, forklarer Næsset og fortsetter:
- Vår måle- og kontrollavdeling er godt utstyrt med testutstyr, måleutstyr og Zeiss CNC-styrt målemaskin. Avdelingen er temperaturstyrt med jevn temperatur på 20 °C. Vi venter på en større Zeiss-maskin, så vi holder på med å bygge ut målerommet.

Kontinuerlig utvikling
Næsset viser frem en større hydraulikkblokk som er klar til måling.
- På dette produktet måler vi 2500 målepunkter, noe som tar en hel arbeidsdag. Derfor øker vi nå kapasiteten med en ny målemaskin, og som du ser har vi investert en god del i den senere tid.
Vi beveger oss bort til to store CNC-maskiner.
Hvorfor er det så mange Mazak-maskiner her?
- Vår eier har lang og god erfaring med Mazak og maskinforhandler Ravema, så det bare er slik, svarer Næsset.
De to store maskinene vi ser på er begge Mazak HCN-8800, 4-akset horisontal fleroperasjon.
Hva ligger bak en slik investering?
- Det er litt tilfeldig at det ble to like maskiner, men den ene, opprinnelige maskinen, ble skadet under transport. Så mens forsikringssaken rundt den gikk sin gang bestilte vi en ny for å sikre oss kapasitet. Da vi landet en avtale med forsikringsselskapet fikk vi reparert den første maskinen, så nå har vi to maskiner som gir oss et fleksibelt handlingsrom, svarer produksjonslederen.
Hva består det i?
- Den hydraulikkblokken du nettopp så krever mye maskineringstid, og det går greit i den ene maskinen. Men, får vi andre ordre som krever tilsvarende maskin er det en fordel å ha en maskin ekstra. Hvis vi får et stort volum på et produkt kan vi sette opp begge maskinene likt og få høy kapasitet, sier Nesset.
- I tillegg til å investere i avansert teknologi må vi ha den høyeste kompetansen. Derfor har vi kontinuerlig satsing på forbedring og nyinvesteringer. Vi har en klar strategi for automasjon og digitalisering, noe som er helt nødvendig for å lykkes, konkluderer Olaf Ødegård.

For mer informasjon se: www.umf.no og chttps://www.ravema.no/nb

Fakta:

Uvdal Maskinfabrikk AS (UMF) ble etablert i 1987 av gründer Arve Flatin og investor Karl H. Høie. Den gang utgjorde forsvarsindustrien i Kongsberg hovedmarkedet for bedriften.

Virksomheten dreiet seg etter hvert mot olje og Subsea. Med sin stadige utvikling og vekst, ble UMF en av drivkreftene bak byggingen av Nore og Uvdal Næringspark, som sto klar til innflytting i år 2000. I 2008 ervervet Arve G Flatin AS hele eierskapet, og bedriften ble 100 prosent lokalt eiet.

Bedriften er i dag 100 prosent familieeiet gjennom Arve G Flatin AS.

Uvdal Maskinfabrikk er sertifisert i henhold til ISO NS-EN 9001:2015 og godkjent i henhold til Achilles Joint Qualification System.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
80 på Robotek-seminar
Katapulten på Raufoss tilbyr ekspertise innen 5-akse-maskinering
Seco Tools med X-Head utskiftbare fresehoder
Høye energikostnader holder igjen eller øker materialprisene?
Ny CoroMilll MF80 for høyeffektiv plan- og skulderfresing
Seco Tools High Feed fres for vanskelige materialer
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
Building Supply NO
PlastForum NO

Send til en kollega

0.172