23948sdkhjf

P. Meidell AS feirer 130 år

130 år er ingen evighet. Men, i betraktning av den utrolige teknologiske utviklingen vi har opplevd siden dengang er det ikke alle firma gitt å klare å følge med og stadig tilpasse vareutvalget til den nye tid. 

Bak P. Meidells overlevelse ligger også en viss forsiktighet, kanskje preget av Hanna Meidell, som ved hennes manns tidlige død i 1952, som eneste kvinnelige maskingrossist i landet, drev firmaet i hele 18 år. Hun var mer opptatt av bunnlinjen, og ikke de store «millionforretninger», noe hun kanskje brakte videre til neste generasjon. Hennes mann, Christopher Kahrs Meidell ledet firmaet etter sin far fra 1930 til 1952, og hennes sønn Johan Peter Meidell fra 1970 til 2004. Deretter Morten Dahlberg frem til dagens leder Asgeir Bakken tok over fra 2015.

«Maskinforretningsgaten»
Historien om bedriften starter så tidlig som i 1891 da Johan Peter Thams Meidell og Ludvig Foss overtok J.A. Stampes Maskinforretning i Skippergaten i Christiania, en virksomhet fra 1882. Foss gikk ut av kompaniskapet i 1903 og siden da registrert som «P. Meidell», og fra 1966 som aksjeselskap. I mange år var adressen Kirkegaten 6 B, ved Bankplassen.  Kirkegaten var i store deler av forrige århundre «Maskinforretningsgaten» med stor «M». Kjente firma som Storm-Martens, Løwener-Mohn, Skotvedt Maskin, G. Munthes Maskinforretning hadde adresse «Kirkegaten» og med Maskin K. Lund, G. Hartmann og A. Falkenberg i umiddelbar nærhet. 

Flyttet til Grorud
Etter å ha solgt gården i 1930-årene trodde familien å ha fått en «evigvarende leiekontrakt», - man skulle ikke risikere å kunne kastes ut med mindre gården ble revet. Mot alle odds ble den nettopp det, da Norges Bank overtok området for å bygge nytt sentralbankbygg på 1970-tallet.  Fra 1978 ble det 20 år i Bernt Ankersgate før virksomheten ble lagt til Stålfjæra på Grorud, der firmaet fremdeles holder til. I tillegg har Meidell nå avdelinger i Stavanger, Bergen, Skodje og Trondheim.

Vokste med oppkjøp
I alle år har bedriften maktet å utvikle seg i tråd med behovene i markedet, med agenturer fra kjente produsenter. Opprinnelig med maskin- og rekvisita-leveranser til trevare, sagbruk og treforedling, men fra 1970-årene og olje-alderen fokusert på mekanisk industri. Først med sagblader og sagemaskiner, etter hvert med stadig utvidelse av sortimentet, særlig gjennom oppkjøp. Viktige oppkjøp var særlig kjøpene av Lilleide Maskinforretning og I. Kokkinn, som begge hadde en betydelig markedsandel innen platebearbeiding. Dette var et markedssegment som passet bra og var komplementerende til Meidells sterke posisjon innen stålsager og sagblader.
I dag dekker produktene til familiebedriften et enda større spekter med eksempelvis sponfraskillende maskiner, maskiner for rør- og overflatebehandling samt en rekke spesialmaskiner.

Les mer på: www.meidell.no

Kilde: P. Meidell

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.099