23948sdkhjf

Etter 3-skifts titanproduksjon i 19 år: På tide med en ny Mazak hos Promet

Det er alltid full fart i verkstedet hver gang Maskinregisteret besøker Promet AS i Tananger. Årsaken er naturligvis at det sviver døgnet rundt og at det med jevne mellomrom investeres i nye maskiner. Når det nå kommer en ny Mazak på plass er det for å erstatte en «eldre» maskin.

 

Det er Tor Nordheim, daglig leder i Promet AS, som tar oss imot og holder en meter koronaavstand når vi får omvisning rundt i fabrikken.

Her er det som vanlig mye å gjøre og maskinene kjøres på tre skift for å holde unna etterspørselen.

Hvorfor er det alltid så mye å gjøre hos dere, nesten uansett hva slags konjunkturer det er i markedet?

- Vel, det er jo ikke slik at vi alltid har fulle ordrebøker, men vi har satset på en type produksjon som betyr at vi skal kjøre tre skift, levere topp kvalitet i krevende materialer, og får vi til det kan vi konkurrere med nesten hvem som helst på det globale markedet, svarer Tor.

 

Bytter ut maskin etter 19 år

Promet har bygget opp et godt rykte som stykkprodusent innenfor komplekse komponenter til oljeindustrien. Det produseres vesentlig i såkalte «eksotiske» legeringer, materialer som krever mye av både maskiner og fagfolk.

- Vet du, en av våre største utfordringer i disse koronatider er å skaffe nok operatører. Det er ikke unikt for oss nå for tiden, men vi har løst operatørbehovet ved å hente inn folk fra Storbritannia. De kommer til Norge, er i karantene, jobber en periode, og avløses av en ny gruppe når denne er ferdig med sin karantene. Vi utdanner dessverre for få CNC-operatører i Norge, forteller Tor Nordheim mens vi passerer mange Mazak-maskiner på vei til det trange hjørnet der den nye Mazak Integrex i300 er plassert.

Hvorfor velger du Mazak nok en gang?

- Nå er det flere gode grunner til det, foruten at vi kjenner maskinprodusenten og maskinforhandleren veldig godt etter mange års drift, men du kan si det enkelt; når vi nå bytter ut en 19 år gammel maskin som har kjørt problemfritt tre skift i alle disse årene, og kun bearbeidet titan grad 5, så skal vi ikke klage på kvaliteten på maskinen, svarer bedriftslederen.

Han mener det er en god ide å holde seg til samme merke hvis man i utgangspunktet er fornøyd, for eksisterende operatører og nye som er under opplæring blir det enklere å få flyt i produksjonen når alle kan betjene alle maskinene.

 

Flest maskiner med Smooth-styring?

I skrivende stund kan det se ut som om Promet er den bedriften i landet med flest Mazak Smooth-styringer.

- Dette er vi litt stolt av, sier Tor og fortsetter:

- Vi ønsker å ligge i forkant av den teknologiske utviklingen på maskin- og programvarefronten i bransjen. Smooth-styringene til Mazak har vi veldig gode erfaringer med og nå har vi fem maskiner med Smooth. Kort sagt er Smooth en moderne CNC-styring som gir en god tilnærming til det såkalte Industri 4.0, eller digitalisering om du vil, og vi tror denne type styring også vil virke positivt på fremtidig arbeidskraft som har vokst opp med iPad, smart telefon og høy grad av IT-kompetanse.

 

For mer informasjon se: www.promet.no og www.ravema.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094