23948sdkhjf

Åpner nytt marked for Jæren Maskinering

Investeringer gir muligheter. Det er som regel budskapet når man snakker med bedriftsledere på Jæren, og Gaute Bøe, daglig leder i Jæren Maskinering følger denne suksessoppskriften, nå med ny Mazak Variaxis i800.

 

I år kunne Gaute og hans ti medarbeidere feire 13 årsjubileum siden oppstarten av Jæren Maskinering AS i 2006. I dag er fire av de elleve ansatte kvinner. Bedriften leverer hovedsakelig maskineringstjenester i form av prototyper, stykkproduksjon og små serier i alt fra plast til superduplex og Inconel 718. Kundene befinner seg hovedsakelig innen oljenæringen.

 

Digitaliserer

Gaute Bøe er kjent som en som legger sten på sten og bygger virksomheten sin i tråd med markedet, men på sin måte. Han legger ned mye arbeid for sine kunder og trives når han ser at han kan drive sin bedrift på en måte som gir fornøyde kunder og medarbeidere. I den senere tid har produksjonsarealet blitt utvidet og pusset opp. Det er planlagt en ny traverskran i den ene enden av verkstedet.

Med den nye maskininvesteringen beveger han seg litt utenfor komfortsonen.

- Du vet, nå om dagen er det mye snakk om digitalisering. Derfor har vi koplet en PC til hver maskin. Ordre og jobbkø med prioritet styres fra produksjonsplanleggingssystemet vårt Pro-M, levert av MyProduction, forteller Gaute. Han forteller også at man bruker JærKomm til å lagre alle program i maskinene. Program er levert av Jærtek og er koplet til hver maskin der man fyller på info og bilder på hvert CNC-program til bruk i senere jobber. Med ny CNC-maskin kommer også nye muligheter.

 

Nye markedsmuligheter

Maskinparken hos Jæren Maskinering er moderne og består nesten utelukkende av Mazak-maskiner.

Hva kommer det av at du holder deg til Mazak?

- I tillegg til at lærlingene vi tar inn har fått opplæring på Mazak på skolen har vi lang og god erfaring med både maskinprodusent og maskinforhandler, svarer bedriftslederen som har en stor Mazak logo hengende på verkstedsveggen.

Den nye maskinen, en Variaxis i800, representerer på flere måter noe nytt for Jæren Maskinering.

- Fra før av kjører vi med GibbsCAM, og derfor kjøpte vi den nye Mazaken med full 3D-modell av maskinen, bord og innfestingsverktøy, noe som innebærer at vi kan 3D-simulere produksjon med del i maskinen. Det gir oss full kollisjonskontroll før vi sender det virkelige produksjonsprogrammet til maskinen. Resultatet er lav igangsettingstid og minimal sjanse for at noe går galt under maskinering, forklarer bedriftslederen.

Det er ikke bare den digitale hverdagen som oppgraderes. I tillegg til å investere i et ekstra verktøymagasin med totalt 80 plasser, som gir mer fleksibel produksjon, representerer selve maskinmodellen et nytt steg for Jæren Maskinering.

- Vår nye Mazak Variaxis i-800 er et vertikalt 5-akset maskineringssenter for nøyaktig simultanbearbeiding av store, tunge deler med komplekse profilerte overflater i en enkelt oppspenning, sier Gaute ivrig.

Maskinen kan bearbeide emner i fem akser (X-Y-Z-A-C) med 800 mm diameter og en høyde på 500 mm.

- Delestørrelsen og kompleksiteten vi nå kan tilby er nytt for oss, men ikke desto mindre utfordrende og spennende å se hvor langt vi kan utvikle oss på dette feltet. Vi står på mange måter oppe i en ny tid, med mange muligheter, konkluderer Gaute Bøe.

 

For informasjon se: www.jaerenmaskinering.no og www.ravema.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.487