Dynatec SMV og OK Industri utvikler pensum for fremtidens TIP-elever

- Vi har den siste tiden sett at det er stor etterspørsel etter folk i næringsmiddelindustrien. Deler av industrien investerer i nye produksjonslinjer. Ny teknologi og automatiserte produksjonslinjer er premissene til bedriftene for å få ned kostnader som har ført til at de nå etterspør lærlinger med mer teknologisk bakgrunn. Det har vi lyttet til og tatt videre til skolen, sier Frode Wilhelmsen i OK Industri.
Satser på fremtiden
For å tilpasse skolen til bedriftenes ønsker tok OK Industri kontakt med Dynatec SMV for et samarbeid. Dynatec SMV er en mekanisk bedrift med over 27 års erfaring i produksjon av maskiner og deler for nettopp næringsmiddelindustrien og en bedrift som satser på lærlinger.
- Hos oss er 20 prosent av arbeidsstokken lærlinger så vi satser stort på fremtidens arbeidskraft, forteller Daglig leder i Dynatec SMV, Jan Wilhelmsen, og fortsetter - Så klart vi ville være med på noe så viktig.
Laget egen produksjonslinje
Samarbeidet mellom OK Industri og Dynatec SMV førte til en prototype på en mini produksjonslinje som er fullfinansiert av fire bedrifter. Dynatec SMV har stått for utvikling, tegningsgrunnlag, produksjon og bygging av denne, Automatikkspesialisten ASPN, SEW Eurodrive i Moss samt Festo har levert resterende utstyr.
Hva skal være funksjonen med produksjonslinjen som er utviklet?
- Elevene på VG2 industriteknologi skal produsere, montere og programmere mini produksjonslinjen slik at den fungerer. Dette medfører at vi kommer innom de fleste kompetansemålene i læreplanen, svarer Frode Wilhelmsen i OK Industri.
Fylkeskommunen bidrar
Opplæringen på VG2 industriteknologi bør rettes mer mot måling, styring, regulering, PLS, elektro, pneumatikk, 1. linje vedlikehold og forstå mekanisk oppbygging (tverrfaglig). Dette er bakgrunnen for at OK Industri ønsker å oppdatere lærekrefter, utstyr og undervisningsopplegg.
Industriell produksjon og produksjonsteknikkfaget er voksende i Østfold. I 2015 ble ni formidlet til læreplass i produksjonsteknikkfaget med ungdomsrett. Dette tallet bør tredobles i løpet av noen år.
- Tett dialog mellom bedrifter og skole er et godt utgangspunkt for at vi skal kunne møte morgendagens teknologiske utfordringer, poengterer Frode Wilhelmsen og avslutter; selv fylkeskommunen har sett den unike muligheten TIP-linjene i Østfold nå har og bidrar med 500.000 kroner slik at lærere og elever har utstyret klart til skolestart førstkommende skoleår.
For mer informasjon besøk: www.dynatec.no