23948sdkhjf

Coboter sikrer konkurransekraften og lar produksjonen bli hjemme

Det er nylig skjedd en endring i industriens mangeårige praksis med å outsource produksjonen til lavkostland for å holde kostnadene nede.

En rapport fra Boston Consulting Group viser at «antallet av toppledere som sier at bedriften deres flytter produksjonen hjem igjen er steget med ni prosent siden 2014, og med hele 250 prosent siden 2012. Det vitner om at de bedriftene som har vurdert å flytte produksjonen hjem i løpet av de siste tre årene har satt handling bak ordene.»

Flere grunner

Med raskt stigende lønnskostnader i tradisjonelle lavkostland som Kina, opplever produsentene nå at de økonomiske fordelene ved utenlandsk produksjon blir mindre. Når produsentene innser at utflytting typisk også innebærer komplisert logistikk, ekstra forsendelser og problemer med å reagere raskt på endrede kundekrav, så er det fornuftig å se etter nye måter å redusere produksjonskostnadene og øke produktiviteten på.

Reduserer produksjonskostnadene

Trelleborg Sealing Solutions – en del av Trelleborg-konsernet – har brukt mange år på å forske i forskjellige måter å optimalisere produksjonen for å imøtekomme etterspørselen. De var ikke interessert i å flytte produksjonen til en av Trelleborgs egne fabrikker i land med lavere lønninger fordi kundenes krav om raskere og mer fleksibel levering ikke vil kunne innfris med en slik løsning.

I stedet fant Trelleborg Sealing Solutions en velegnet løsning ved hjelp av samarbeidende roboter – såkalte coboter – fra Universal Robots. Lettvekts-cobotene har vært en del av arbeidsstyrken på Trelleborg Sealing Solutions siden 2012, og for produksjonssjef Jesper Riis er det innlysende hvilken innflytelse det har hatt på produksjonen:

- Vi utnytter våre CNC-maskiner mye bedre med coboter, og produksjonen har aldri vært jevnere. Det betyr i bunn og grunn at vi produserer til en langt mer konkurransekraftig pris enn før.

Positivt for bedriften

- Samarbeidende roboter optimaliserer ikke bare produksjonen. I motsetning til hva folk tror, så har stigende automatisering en positiv innvirkning på beskjeftigelsen, sier operatør på Trelleborg Sealing Solutions Dragan Jovanivic:

- Etter at vi hadde innført robotene i produksjonen, opplevde vi en så stor ordretilgang at vi måtte ansette 50 nye medarbeidere.

Fører produksjonen hjem igjen

Trelleborg Sealing Solutions er ikke noe særtilfelle. Automatisering ved hjelp av rentabel, avansert robotteknologi hjelper med denne omstillingen i og med at bedriftene kan opprettholde konkurransekraften samtidig med at produksjonen holdes hjemme, uttaler Thomas Stensbøl Global PR & kommunikasjonssjef hos Universal Robots.

Om Universal Robots

Universal Robots ble grunnlagt i 2005. Siden den første samarbeidende roboten (cobot) ble lansert i 2008, har bedriften opplevd betydelig vekst, og deres roboter selges nå i mer enn 50 land. Bedriften som er en del av Teradyne Inc. har hovedkontor i Odense og datterselskaper og regionale kontorer i USA, Tyskland, Frankrike, Spania, Italia, Tsjekkia, Kina, India, Singapore, Japan, Sør-Korea og Taiwan. I 2016 var omsetningen i Universal Robots på USD 99 mill.

For mer informasjon besøk www.universal-robots.com

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.156