23948sdkhjf

Koronaviruset ga full kollaps i kinesisk industri og rekordsvak krone

Fra Astrup AS kommer en fersk markedsrapport: Koronaviruset ga kraftig fall i alle nøkkeltall fra Kina og indikerer full kollaps i industrien der i februar. Flere byer ble stengt med forlengelse av Kinesisk nyttår med to uker. Dette har ført til store forstyrrelser for produksjon og globale forsyningskjeder ifølge DN.

Kinesisk PMI raste fra 50 til under 30 og OECD kom med en rapport mandag som indikerer nedjustert vekst i Kina fra 5,8 til 4,9 prosent. At USAs sentralbank satte ned styringsrenten ekstraordinært med 0,5 prosent sier litt om frykten for de økonomiske ringvirkningene. For norsk industri sin del er en av de kortsiktige konsekvensene ny svekkelse av kronen og usikkerhet tilknyttet leveranser fra Kina. Ellers er det verdt å merke seg at dollaren er den trygge havnen i usikre tider og den styrker seg mot øvrige valutaer. Norsk PMI kom mandag og viste en liten økning til 52,2, men denne er nok i stor grad fanget opp før Koronas eskalerte sist uke. På LME er det relativt beskjedne bevegelser, dog en tendens ned på det meste. Kompensert for den svake kronen er det veldig små bevegelser.

Leveringstider

Det er nokså normale leveringstider på det meste av metaller og stål om dagen, men forsinkelser fra Kina kan gi økt etterspørsel fra Europeiske produsenter. På rustbestandige standardmaterialer kan Outokumpu levere på 7-8 uker fra Tornio og Avesta. Valbruna melder om lavere etterspørsel generelt, men produksjonen i Italia er ikke hemmet av Korona viruset. Prisen på nikkel har gått litt ned, men svekket krone gir små endringer i legeringstilleggene på rustbestandige materialer i mars. På aluminium ligger Hydro på 4-12 ukers leveringstid fra sine valseverk på Karmøy, Holmestrand og i Tyskland.

Kortere leveringstid

Pressverkene har kortere ledetider, fra 2-3 uker er leveringstidene på Hydal og Hydros presser i Skandinavia. Prisen på rå-aluminium ligger fortsatt meget stabilt, mens en svak norsk krone presser opp bearbeidingsprisene. Skrottillegget på stål gikk ned til 1920.- kr/ tonn for 520M, og gjennomsnittsprisen på kobber gikk ned med 1,25 kr / kilo. Leveringstidene på kobber plater/coil og skinner fra Finland er fem uker. På plast halvfabrikat er det normal leveringstid på de fleste materialer.

For mer informasjon se: www.astrup.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078