Automatisere for suksess del 1: Er ubemannet produksjon løsningen?
Bevegelsen mot ubemannet produksjon er ikke noe nytt. Produsenter har lagt til automatisering, roboter og begrensing av behovet for mennesker til å drifte verktøymaskiner i flere tiår. Økte arbeidskostnader og reduserte robotkostnader, og nå med enklere robotbetjening og -programmering, vil denne utviklingen fortsette. I dag kan vi se tegn på visjoner som næringen har satt i bevegelse: Den helautomatiserte fabrikken, som kan kjøre dag og natt, med slukket lys, på engelsk kalt «lights-out-manufacturing».
Denne artikkelserien utforsker «Manufacturing wellness», eller «Sunn produksjon», og hvorfor det er viktig å holde seg oppdatert på den nyeste utviklingen av denne produksjonsfilosofien, og hvordan vellykket implementering kan skje.
Hva er «lights-out-produksjon»?
Lights-out-produksjonen er helautomatisert produksjon med ingen aktiv menneskelig inngripen for å drive produksjonen. Ideen refererer til produksjon uten arbeidere til å betjene maskiner, administrere logistikk eller overvåke maskinering. Det er et konsept som er nært knyttet til automasjon, digitalisering og Industri 4.0.
Vanligvis søker produsenter denne automatiseringsdrevne produksjonen for å redusere kostnader og øke produktiviteten, for eksempel ved å legge til et produksjonsskift over natten uten personell i lokalene.

Gode grunner til å automatisere
Reduserte kostnader. Mer produsert. Hold maskinene i gang over natten uten å legge arbeidskostnader til budsjettet. Ingen menneskelige feil forårsaker at komponenter kasseres eller enda verre, skader på verktøymaskiner. Mindre avfall og bedre bærekraft. Lyder som enhver fabrikksjefs drøm, ikke sant? Løftene ved lights-out-produksjon er attraktive, men verdien har sin pris. Før vi kommer inn på utfordringene, la oss utforske de viktigste fordelene litt lengre.
Redusert kostnad
Den store er de reduserte arbeidskostnadene. De andre fordelene er besparelser som kommer fra mindre energibruk til belysning, klimaanlegg eller oppvarming og andre bekvemmeligheter som trengs av folk på fabrikkgulvet.
Økt produktivitet
Uavbrutt produksjon uten avhengighet av menneskelig tilgjengelighet fører til mer tid når maskinene er går, og til slutt flere komponenter levert i en gitt tidsperiode. Mindre avhengighet av tilgjengelige arbeidstakere kan være spesielt verdifull i ferietider eller når folk blir syke.
Bedre kvalitet
Uten mennesker i produksjon, er rommet for menneskelige feil er fjernet, noe som fører til konsistent kvalitet på produserte produkter. Roboter er tross alt både raske og nøyaktige.
Erstatter sjeldne ferdigheter
Det er ingen hemmelighet at ansettelse i produksjonssektoren har sine utfordringer. I løpet av det siste tiåret har mange erfarne maskinoperatører og ingeniører trukket seg, og etterlater en etterspørsel etter kompetanse og kunnskap som mange organisasjoner sliter med å fylle. En potensiell bro over det såkalte kompetansegapet er å fullt ut omfavne potensialet til ny teknologi og automatisering.
Ideen er enkel, automatisere kjedelig manuelt arbeid for å frigjøre dine medarbeidere til å rette oppmerksomheten mot oppgaver der deres ferdigheter virkelig behøves. Men det stopper ikke der. Automatisering har potensial for å dempe etterspørselen etter avansert kunnskap og erfaring.
Det kan gi deg utgangspunktet for design og programmering, redusere behovet for en erfaren maskinoperatør som er i stand til nøyaktig å fortelle hvorfor maskinen din lager den skrikelyden, og håndtere vanskelige verktøy- og komponentoppsett. Disse eksemplene dekker neppe alle aspekter av produksjon, men de beviser et poeng; automatisering kan brukes til å overvinne mangel på ferdigheter og mangel på tilgjengelighet av folk både i ingeniørteam og på verkstedgulvet.
Faktisk, i mange tilfeller gir automatisering mer verdi som en metode for å redusere behovet for knappe ferdigheter enn det gjør som et kostnadskutt eller effektiviseringstiltak.
Trinnvis automatisering
En helautomatisert maskincelle kan virke langt fra virkeligheten for mange fabrikker rundt om i verden, for ikke å snakke om ideen om en helautomatisert produksjonsenhet. En nyttig måte å se på prospektet for å oppnå full automatisering er å se det som en lang prosess med mange trinn som kan tas ett om gangen. Ideen om å gå fra start til en perfekt avslutning slår sjelden ut. En annen tilnærming, med mindre automatiseringsimplementeringer over tid, kan meget vel føre til finalen med komplett automatisert produksjon. Pluss, en trinnvis implementeringsstrategi tjener for å dempe den potensielt høye investeringskostnaden det er ved å gå fullt ut fra dag en.
Søk samarbeid
Det vil ofte være vanskelig å finne all nødvendig kompetanse internt. Vellykkete implementeringsprosjekter lener seg ofte på samarbeid med ekstern ekspertise, ofte en kombinasjon av automatiseringseksperter, verktøyprodusenter og maskineringseksperter. Et annet alternativ er å velge en nøkkelferdig løsning som passer dine spesifikke krav og produksjonstype.
Øk kompetansen
Å la maskiner og roboter gjøre noe av det mer tungvinte arbeidet vil frigjøre folk til å fokusere på andre ting. Noen maskinoperatører må kanskje utvikle seg for å dekke sin tekniske kunnskap innen robotikk. Produksjonsingeniører vil bli mer avhengig av dataanalyse.
Noen selskaper prøver å løse dette ved å bygge automatiseringsteam som fungerer som interne eksperter både under implementering og senere. De fleste gjør klokt av å dra nytte av teknisk opplæring av programmer og sikre tilgang til nødvendig kunnskap tidlig på deres automatiseringsreise, uansett om det betyr opplæring av ansatte eller bygge sterke partnerskap med teknologiledere.
I neste del, som kommer i neste nummer, ser vi nærmere på «Fem fallgruver og hvordan man unngår dem».
Få mer informasjon: www.sandvik.coromant.com/manufacturing-wellness