23948sdkhjf

Inflasjonen avtar, noe styrket krone og fortsatt stor aktivitet i olje & energi

Fra Astrup AS har vi mottatt markedsrapport for november:

Torsdag i forrige uke kom inflasjonstall for eurosonen på 2,4 prosent på årsbasis, som er det laveste siden juli 2021. Tilsvarende tall for USA kom som forventet på 3,5 prosent. Dette kan igjen bety at rentetoppen er nådd både i Europa og USA, og markedet forventer flere kutt neste år med start i april/mai.

 

Den norske kronen har styrket seg et par prosent fra toppen i november, mens den har styrket seg fire prosent mot dollar. Veien videre blir spennende, i skrivende stund venter man på grep fra OPEC som påvirker oljeprisen. Dette ser vi ofte har stor betydning for kronekursen, tilsvarende blir det spennende hva Norges Bank gjør på rentemøte 14. desember. Stadig flere analytikere tror renten forblir på dagens nivå.

 

Samme forventinger

På LME har nikkel seget noe ned, mens kobber har gått opp i november. Det er gjennomgående laber aktivitet i industrien i Europa, med olje & energi som ett av få unntak. Dette ser vi fortsetter her hjemme også, lekkasjer fra Norges Banks regionale nettverk, som blir offentliggjort i neste uke, viser fortsatt vekst i energibransjen. I tradisjonell industri er det flat utvikling, mens bygg går ned. Forrige fredags PMI-tall underbygger samme forventninger.

 

Tynne ordrebøker

Leveringstidene fra alle europeiske aluminiumvalseverk ligger på seks til åtte arbeidsuker, mens pressverkene ligger på tre til fem uker. Laber aktivitet i byggebransjen har stor påvirkning på etterspørsel på ekstrudert aluminium, flere verk har redusert antall skift. På rustbestandige kaldvalsete plater har de europeiske verkene levering i januar/februar, mens det på spesial fra Outokumpu er ultimo februar. Verkenes ordrebøker på standardmaterialer er nokså tynn, få aktører ønsker materialer levert før nyttår.

 

Dyrere spesialstål

På rustbestandige stangmaterialer er det ekstra stor pågang på stålkvaliteter som skal ha ekstra varmebehandling, som 165M/4418, Duplex etc. Prisen på nikkel har seget videre ned til omkring 17.000 dollar, dette gir noe lavere legeringstillegg. På spesialstål blir det økning i energitillegget som gir et skrottillegg 4843 kroner/tonn for 520M. Gjennomsnittsprisen på kobber steg snaue to kr/kg i november. På plast halvfabrikat er det grei tilgang på materialer og normale leveringstider.

For mer informasjon se: www.astrup.no

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109