23948sdkhjf

Aarbakke gir gass innen metallprinting

Aarbakke AS bygger sin egen robotiserte trådbaserte additive produksjonsprosess. Med lang erfaring innen påleggsveising tar Bryne-bedriften teknologien i egne hender. Forventningene er at kundene snart vil oppdage teknologiens fortrinn.

Aarbakke AS, på Bryne, i Rogaland, er Norges største maskineringsbedrift med over 300 ansatte. Her er 70 prosent av oppdragene nye deler, altså mye stykkproduksjon. Kundene er innen oljesektoren. Spesialiteten er avanserte og komplekse komponenter i eksotiske legeringer, mye i Inconel, Superduplex og titan. Spesialitet er også påleggsveis eller kladding i de samme legeringene, noe de gjør robotisert. Erfaringene fra denne aktiviteten har ledet til at bedriften nå satser på trådbasert additiv produksjon også kalt DED (Direct Energy Deposition).

- Vi har stor tro på DED, som er beskrevet for oljenæringen, og vi har god erfaring med kladding, så nå jobber vi med å igangkjøre Norges første anlegg fra denne leverandøren som vi har bygget etter egne spesifikasjoner, sier Inge Brigt Aarbakke, bedriftseier og forretningsutvikler i Aarbakke AS, og legger til:

- Vi benytter tråd for den er lettere tilgjengelig enn metallpulver og prosessen er billigere enn andre metallprosesser. Faktisk er råvaren billigere enn pulver. Byggehastigheten er rask og vi tror dette vil bli en ledende prosess både for reparasjoner og for nye komponenter innen oljeindustrien.

 

Robotisert produksjon

Med på 3D-print-laget har Aarbakke blant andre Andi Andersen, nytilsatt robotspesialist som før jobbet med roboter og automasjon hos Wictus AS.

- Det er spennende med alt vi kan få til med robot og trådprinting. Blant besparelsene, i tillegg til nevnte billigere råvare, kommer raskere fremstilt emne, eller også ferdig del. For, vi har jo Norges største maskineringsbedrift under sammen tak, sier Andi.

Han påpeker at trådteknologien gir fordeler.

- Ja, vi har raskere fremstilling enn andre prosesser, og billigere innsatsvare, dessuten gir 3D-prosessen mulighet for «fri form»-fremstilling, og da har vi flere konkurransefortrinn, mener Andi Andersen.

 

«Relativt» store deler

I og med at den additive produksjonen foregår hos Aarbakke AS er forventningene til fleksibilitet store, så hvor store komponenter kan dere lage med trådbasert additiv produksjon?

-For tiden kan vi lage deler opp mot ca 800x800x800, men dette vil øke i fremtiden ut fra kundes behov svarer Andi.

Hva med materialtyper, hvilke sorter kan dere produsere i?

- Det korte svaret er alle metaller som kan sveises, men vi må jo forholde oss til de ulike sertifiseringer, og her har vi relativt mange materialer vi er godkjent for å sveise på dagens metoder, svarer IWT-student Trond, som legger til:

- Beste måten å finne ut om vi kan levere er å ta kontakt, vi er klare for det meste inviterer Trond.

 

For mer informasjon se: www.aarbakke.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.155