23948sdkhjf

Norsk på AM-messen Formnext 2023

Formnext 2023, som finner sted 7. – 10. november i Frankfurt, Tyskland, har valgt Norden som sitt «partnerland» for arrangementet. Den ledende partneren, danske AM Hub, vil få selskap av det finske økosystemet for additiv produksjon (FAME) og Norwegian Additive Manufacturing Cluster  (NAMC). På utstillingen vil partnerne vise frem det økonomiske potensialet til regionens AM-industri, samt sette søkelyset på bærekraft – med spesielt fokus på energi- og materialeffektivitet.

 

I år vil rundt to dusin utstillere fra de nordiske landene presentere sine produkter for det internasjonale AM-miljøet på Formnext. Fokuspunktet her vil være Nordisk Paviljong i hall 11.0-D68. Danske selskaper vil vise frem et mangfoldig utvalg av produkter langs hele AM-prosesskjeden, inkludert forskning og utvikling, tjenester, materialer og etterbehandlingsløsninger. I tillegg har flere globale selskaper basert i Danmark, som Lego, Danfoss og Grundfos, brukt 3D-printing i sin produksjon i mange år.

Interesserte besøkende kan delta i en live demonstrasjon av danske AM Hubs CO²-kalkulator på Nordic Pavilion i Hall 11.0-D68 hver dag kl. 13.00.

Den finske AM-industrien har en veldig sterk industriell tilknytning og vil presentere seg på Formnext med en rekke tjenesteleverandører samt leverandører av programvare, polymer 3D-printere og selskaper fra forsknings- og utviklingssektoren. Sveriges AM-industri er først og fremst preget av sin meget sterke råvareindustri. Verdensledende AM-materialprodusenter er også basert her.

 

Norsk AM-miljø i vekst

Det norske AM-miljøet er under stadig utvikling og leder i Norwegian Additive Manufacturing Cluster, Jan Tore Usken, trekker frem noen eksempler som vises på Formnext.  

  • Equinor med deres ledetid og kostnadsreduksjoner, deres AM Center of Excellence-team vil være tilstede med minst to deltakere på Formnext.
  • Fieldnode – revolusjonerer styring av forsyningskjeder med digitale lagersystemer. Et massivt samarbeid med ConocoPhillips, Equinor, Shell, TotalEnergies, Vår Energi, Woodside og det selskap til som melder seg på.
  • Future Materials, Mechatronics Innovation Lab, Heidelberg Materials, Veidekke, Norconsult, Mapei, Universitetet i Agder, Oslo Arkitektur- og designhøgskole, og Betongklyngen samarbeider nå om et prosjekt der betong 3D-printingens rolle i byggebransjen vil bli utforsket. Prosjektet er støttet av SIVA. I dette prosjektet vil et nyervervet robotarmbasert AM-system bli brukt for å teste materialegenskapene som er oppnådd, og utforske hvilke brukstilfeller og design som kan være aktuelle for denne teknologien.
  • AM North er et nyetablert 3D-printselskap i Hammerfest. Målet er å betjene lokal industri, olje og gass, gruvedrift og havbruk. Olje og gass først og fremst ved å være produsent av reservedeler basert på deres behov, utnytte mulighetene til deres nylig implementerte digitale varelager – altså en helt ny forretningsmodell ved å introdusere just in time produksjon av reservedeler. Dette er en enorm transformasjon, tatt i betraktning bransjens konservative natur. Usken mener det er en spennende utfordring på et så avsidesliggende sted med utfordringene logistikk, ledetid, skjørt miljø, lokale ferdigheter og innovative produksjonsmetoder.

Han stiller på den nordiske paneldebatten som holdes på Formnext den 8. november klokken 14.15 på «Industry stage» i hall 11, Level 0, D72.

 Konferanseprogram finner du HER

Ideell partner

Flere delegasjoner fra Norden planlegger også å besøke Formnext 2023 for ytterligere å fremme industriell anvendelse av AM gjennom aktiv utveksling og utvidelse av nettverkene deres.

- Norden representerer det ideelle valget av partnere for årets arrangement, ettersom de aktuelle landene viser verden hvordan man kombinerer kommersiell levedyktighet med bærekraft, og dermed perfekt. demonstrerer hvordan additiv produksjon kan spille sin rolle i å etablere en ansvarlig produksjonsindustri, uttaler Sascha F Wenzler, visepresident Formnext hos arrangementsarrangøren Mesago Messe Frankfurt GmbH.

 

For mer informasjon se: formnext.mesago.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.36