23948sdkhjf

Doblet spindeltiden ved å digitalisere

NMI Mekaniske er lokalisert på Håland på Bryne, de er for tiden 29 ansatte og driver med maskinering, sammenstilling, montering og testing, alt på oppdrag fra forskjellige kunder. Bedriften har oppnådd dobling av spindeltiden gjennom digitalisering.

 

Etter at NMI Mekaniske for tre år siden gikk inn for å digitalisere hele driften har de blant annet doblet spindeltiden på maskinene. I tillegg til dette har de fått svært god kontroll over verktøyene sine ved hjelp av verktøydatabasen Wintool. På toppen av det hele har de nå mulighet til å kjøpe både maskiner og styringer som operatørene ikke kjenner fra før.

- Alt dette er muliggjort siden det er stort fokus på offline-programmering og industri 4.0 forteller produksjonsleder Håvard Jonassen.

 

Mer oppetid

- Før vi gikk i gang med digitaliseringsprosjektet vårt opplevde vi at maskinene våre var mye mer stillestående og vi måtte velge jobber som var basert ut ifra operatørenes kunnskap og kjennskap til den enkelte maskin og ikke nødvendigvis ut ifra hvilken maskin som var ledig, sier daglig leder Morten Undheim.

Håvard kan skyte inn at ved å gå over til offline-programmering har de i tillegg luket bort menneskelige tastefeil da de kan kvalitetssikre programmene på en 3D-modell i EdgeCAM.

- Vi hadde heller ikke særlig oversikt og kontroll over verktøyene vi hadde i bedriften. En annen fordel med å digitalisere alt er at vi ikke lenger er så personavhengige når det kommer til kunnskap sier Håvard. Alt er jo lagret digitalt.

 

Faste møter

Prosessen med å digitalisere driften og gå over til nesten 100 prosent offlineprogrammering begynte for rundt tre år siden. Per i dag bærer virkelig prosjektet frukter i form av doblet spindeltid og god oversikt over verktøyene i bedriften. Både Morten og Håvard kan fortelle at det underveis har noen utfordringer, men takket være dedikerte ansatte, så vel som ledelse, er de nå på en svært god plass når det kommer til digitalisering og optimalisering.

Et av tiltakene NMI har gjort for å lykkes er at de holder ukentlige Industri 4.0-møter, dette er et forum hvor alle fra operatører og opp til daglig leder kan komme med tips, ideer og samtidig et sted hvor de følger opp uløste saker eller utfordringer for å hindre at disse utvikler seg til større problemer.

 

Mer konkurransedyktig

En del av Industri 4.0 pakken er EdgeCAM og Wintool som er levert av Jærtek.

- Det at Jærtek er lokale og har lokaler kun en kort kjøretur fra oss har betydd og betyr fortsatt mye for NMI, sier produksjonsleder Håvard.

I tillegg har Jærtek bidratt med høy kompetanse innen opplæring og utvikling av postprosessorer til EdgeCAM.

Håvard kan også fortelle at programmererne og operatørene bruker EdgeCAMs eget CAD-verktøy «Designer» aktivt. For litt mer avanserte deler brukes SolidWorks, som også er levert av Jærtek.

 - Jærtek med sin kompetanse og lokale tilhørighet har tilført oss i NMI stor verdi, understreker Morten Undheim.

- Vi i Jærtek synes det er gøy med bedrifter som satser inn i fremtiden i form av digitalisering og offline-programmering, og det er ekstra gøy å se bedrifter som NMI lykkes. Dette er en bekreftelse på at digitalisering kan effektivisere og gjør norsk industri enda mer konkurransedyktig, avslutter Gunnar Laland, salgssjef i Jærtek.

 

For mer informasjon se: www.nmimekaniske.no og www.jaertek.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.329