23948sdkhjf

Green Buffers vinner Swedish Steel Prize 2023

Vinneren av den internasjonale Swedish Steel Prize 2023 er Green Buffers fra Sverige. Prisen deles ut for deres svært sofistikerte bruk av energiabsorberende høyfast stål for å gjøre tog sikrere for passasjerene og mer økonomiske for operatørene.

 

- Green Buffers-systemet bruker høyfaste stålprofiler for å spre energien fra en togkollisjon på en kontrollert måte. Deres nye generasjons koblingsteknologi åpner opp for sofistikerte tilpassede designløsninger som vil redde liv og redusere kostnader, sier Eva Petursson, leder av Swedish Steel Prize-juryen og leder for SSABs forskning og innovasjon.

 

Ny generasjon togkoblingsteknologi

Eksisterende kollisjonshåndteringssystemer for tog er primitive. Sikkerhetsstandarder er basert på teknologi fra 1960- eller 1970-tallet og selv mindre ulykker fører til avsporinger. Det var her Roger Danielsson og hans kolleger i Green Buffers så rom for forbedring. Inspirert av bilindustrien har de utviklet et energispredningssystem basert på høyfast stål som gjør togreisen tryggere for passasjerene og mer økonomisk for operatørene.

Systemet består av tolv deformerbare enheter montert i koblingsgrensesnittene gjennom hele togsettet. Ved en kollisjon foldes Strenx 700 MC stålprofilene i enhetene som et trekkspill, og absorberer støtet på mindre enn ett sekund. Ved å avverge den innledende toppkraften og ved å minimere alle andre toppkrefter, fordeles energi fra en kollisjon kontrollert.

- I motsetning til biler, er praktisk talt alle togkollisjoner frontale. Dette gir systemet vårt enorm betydning, hevder Roger Danielsson. For ytterligere forbedringer i fremtiden kan de energiabsorberende enhetene utstyres med sensorer for å gi enda mer informasjon om energiabsorpsjon.

Med deres innovative system og deres ambisiøse mål – null ukontrollerte avsporinger knyttet til togulykker – har Green Buffers potensial til å revolusjonere togsikkerheten.

 

På en hederlig andreplass

De andre nominerte; DigJim fra Norge, Gestamp fra Spania, og Levistor fra Storbritannia og ZOOZ fra Israel (delt nominasjon) ble også feiret under prisutdelingen i Stockholm, Sverige 11. mai.

 

Belønnende stålinnovasjoner

Swedish Steel Prize feirer ingeniør-, samarbeids- og stålinnovasjoner som fører til en bedre og mer bærekraftig verden. Vinneren mottar et diplom, en statuett av billedhuggeren Jörg Jeschke og intens medieeksponering. I forbindelse med Swedish Steel Prize 2023, vil SSAB gi en donasjon på SEK 100.000 til UNICEF for å støtte deres innsats for å gi kvalitetsutdanning og læringsmuligheter til barn og ungdom over hele verden.

 

For ytterligere informasjon se: www.steelprize.com

Kilde: SSAB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141