23948sdkhjf

Økte transportkostnader fra Asia, korte leveringstider og styrket krone

Fra Astrup AS har vi fått følgende markedsrapport:

Krigen i Midtøsten og angrepene på skip i Rødehavet har gjort at de fleste rederier omdirigerer skipene. Det gir to uker ekstra i sjøen og vil oppta 20 prosent av den globale flåtekapasiteten ifølge Kuhne & Nagel. Dette har økt containerprisene fra 2400 til 10.000 dollar.

 

Svakt for metaller

Markedet for stål og metaller synes ganske svakt ved inngangen til det nye året. På rustbestandige materialer anslås markedet og ha sunket med 10-15 prosent i 2023. Svak aktivitet i byggsektoren og høy inflasjon i hele Europa og nedbygging av råvare og ferdigvarelager er trolig blant årsakene.

 

Favoriserer miljøvennlig stål

Det knytter seg spenning til hvordan innføringen av CBAM toll på materialer som produseres utenfor EU vil påvirke markedet. Hensikten er å favorisere miljøvennlige stål og metallverk, tollen innføres gradvis.

 

Kan styrke kronen

Norges Bank regionale nettverk fra desember bekrefter samme tendens som tidligere. Nedgang i bygg og varehandel, god fart i olje & energi. PMI for desember kom på 51,7, som er en økning fra november. Det var særlig delindeksen for ordreinngang som sto for veksten. Etter at Norges Bank hevet renten i desember, har kronen styrket seg fire prosent mot euro og seks prosent mot dollar. Spådommene varierer som alltid om kronekursen. DNB Markets tror den på sikt vil svekke seg igjen og har 12 kroner mot euro om et år, mens Nordea tror den vil styrke seg til 11 kroner for en euro. Om Norge bruker lenger tid på å sette ned renten kan det bli en positiv rentedifferanse mot utlandet som vil styrke kronen og dempe inflasjonen.

 

Tynne ordrebøker

Leveringstidene fra alle europeiske aluminium valseverk ligger på 6-8 arbeidsuker, mens pressverkene ligger på 3-5 uker. Det forventes lav etterspørsel fra byggsektoren som er et viktig marked for ekstrudert aluminium. På rustbestandige kaldvalsete plater har de europeiske verkene levering i februar/mars, mens det på spesial fra Outokumpu er april. Verkenes ordrebøker på standardmaterialer er tynn.

 

Mye varmebehandling

På rustbestandige stangmaterialer er det ekstra stor pågang på stålkvaliteter som skal ha ekstra varmebehandling, som 165M/4418, Duplex etc. Prisen på nikkel har svingt omkring 16.500 dollar, dette gir noe lavere legeringstillegg. På spesialstål blir det ny økning i energitillegget som gir et skrottillegg 5524.-kr/tonn for 520M. Gjennomsnittsprisen på kobber gikk marginalt ned i desember. På plast halvfabrikat er det grei tilgang på materialer og normale leveringstider.

 

For mer informasjon se: www.astrup.no

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094