23948sdkhjf

Y-akse-dreiing i alle retninger

Sandvik Coromant med ny maskineringsmetode åpner for dreiing av flere komplekse funksjoner med kun ett verktøy.

 

Skjæreverktøy- og verktøysystemspesialisten Sandvik Coromant lanserer en ny metode for dreiing av kompliserte former og lommer med bare ett verktøy. Redusert syklustid, forbedret overflatekvalitet på komponentene og mer stabil maskinering er blant fordelene ved Y-akse-dreiing.

 

Utforsker mulighetene

I de senere år har det skjedd en enorm utvikling når det gjelder dreiing, med nye innovasjoner som PrimeTurning i alle retninger, ikke-lineær dreiing og interpolasjonsdreiing.

- Man kan si at disse nyvinningene, sammen med de stadig mer avanserte mulighetene til moderne maskiner og CAM-programvaren, har banet vei for den nye Y-akse-dreiemetoden, sier Staffan Lundström, produktsjef for dreiing hos Sandvik Coromant, og nå når verktøyene og metoden er på plass, ser vi frem til å utforske mulighetene denne metoden kan gi kundene våre.

 

Raskere og bedre

Men hvordan fungerer egentlig Y-akse-dreiing? Som det går frem av navnet, gjør den nye metoden bruk av Y-aksen, og alle de tre aksene brukes samtidig under maskineringen. Verktøyet roterer rundt sitt eget midtpunkt, skjæret plasseres for maskinering i Y-Z-planet og fresespindelaksen interpolerer under dreiingen. På denne måten kan innviklede former maskineres med ett enkelt verktøy.

Y-akse-dreiing gir en rekke fordeler. Muligheten til å maskinere flere egenskaper med bare ett verktøy reduserer syklustiden. Det faktum at man slipper å skifte verktøy, minimerer også faren for ‘blandingspunkter’, det vil si uregelmessigheter mellom tilstøtende maskinerte flater. Hovedskjærekreftene rettes inn i maskinspindelen, noe som gir bedre stabilitet og reduserer risikoen for vibrasjoner. Konstant inngangsvinkel forbedrer drastisk sponkontrollen og gjør det enklere å unngå opphopning av spon.

 

Nye verktøy

To nye verktøy er utviklet for å støtte Y-akse-dreiing. Den nye CoroTurn Prime-varianten egner seg for akslinger, flenser og komponenter med underskåret overflate. CoroPlex YT dobbeltverktøy med CoroTurn TR-profilskjær og CoroTurn 107 runde skjær med skinnegrensesnitt kan med fordel brukes til komponenter med lommer og kaviteter.

Kort fortalt er Y-akse-dreiing en metode der man dreier samtidig i tre akser med interpolasjon av fresespindelaksen. De nye verktøyene kan også brukes i «statisk modus» med låst spindel for fleksibel 2-akse-dreiing med rask skjærindeksering. Metoden egner seg for alle materialer og krever en multifunksjonsmaskin som tillater interpolasjon av fresespindelaksen under dreiing.

 

For mer informasjon se: www.sandvik.coromant.com

Kilde: Sandvik Coromant

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.172