23948sdkhjf

Høye energikostnader holder igjen eller øker materialprisene?

Etter en periode med litt lavere energipriser ser vi på nytt at det øker. For europeisk industri er dette en enorm utfordring, ikke minst gjelder det stål- og metallverkene. I aluminium er mer enn 50 prosent av smelteverkskapasiteten i Europa stengt ned, flere stålverk har midlertidig gjort det samme. Dette har også med lavere etterspørsel etter materialer i Europa å gjøre. Som en følge av de høye energiprisene gir ikke lavere etterspørsel så stor prisnedgang som vi har sett tidligere.

 

Enkelte produsenter øker sine bearbeidingspriser betydelig fra nyttår som en konsekvens av alle de økte kostnadene innen energi, emballasje og transport for å nevne noen. Men, lavere volum gir heldigvis lavere priser på en del også, ikke minst gjelder dette containerfrakt fra Asia til Europa. Ratene er ned 80 prosent fra pristoppen og er snart nede på nivået før pandemien.

 

En svak krone har bidratt til å holde igjen prisene, men nå er det flere signaler som kan tyde på at den norske kronen vil styrke seg litt. Norges Bank har besluttet å redusere salget av kroner betydelig denne måneden, i tillegg ser vi en noe lavere oljepris. Norsk PMI for november viser en viss nedgang, men indikerer fortsatt vekst med 51,2.

 

Leveringstidene fra alle europeiske verk er relativt kort på aluminium tynnplater og profiler. Hydro leverer profiler på tre uker, mens noen valseverk kan levere på seks uker. På rustbestandige plater har de europeiske verkene fortsatt svak ordreinngang, men man ser signaler om at grossistene fyller opp igjen for Q1.

 

Det var ikke de store bevegelsene i legeringstilleggene på rustbestandige materialer, men prisen på nikkel har styrket seg en del i løpet av måneden. Det meldes om svak etterspørsel fra byggsektoren, mens det er bedre på spesialkvaliteter som Duplex fra olje- og gassindustrien.

 

Energitillegget er gått mye ned og dette gir et lavere skrottillegg på spesialstål som ender på 4303 kr/tonn for 520M. På kobber er det litt økning på råvarene, men av størst betydning blir den høyere bearbeidingsprisen på bolt og skinner fra nyttår. Forventet prisjustering på plast lar vente på seg. Energiprisene er den viktigste faktoren til at prisene holder seg på samme nivå som forrige måned.

 

Kilde: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.339