23948sdkhjf

Lindberg & Lund satser på 3D-printing

- Vi er godt i gang med prosessen for å etablere lokale produksjonspartnere for additiv produksjon av høy-ytelses polymerer i Norge, sier Terje Mork fra Lindberg & Lund.

 

I samarbeid med Roboze, er Lindberg & Lund stolte av å kunne annonsere at selskapet nå distribuerer industrielle 3D-printere i Norge. Disse maskinene er laget spesielt for å kunne produsere deler i høy-ytelses polymerer som for eksempel PEEK og ULTEM.

 

Roboze PRO og ARGO maskiner

Roboze maskiner kan deles inn i to hovedgrupper. PRO serien er beregnet som en inngangsportal til produksjon av PEEK deler og prototyping, mens de større maskinene i ARGO serien er beregnet primært på full produksjon. ARGO 500 har et maksimalt byggevolum på en halv kubikkmeter, og til neste år kommer ARGO 1000, som har et totalt byggevolum på opptil en kubikkmeter. Så store byggevolumer åpner for spennende muligheter innenfor additiv produksjon som ikke var mulig bare for få år siden.

Begge maskinene fungerer på FDM/FFF prinsippet, der en tråd fores gjennom en høy-temperaturdyse ned på en byggeplate, og delene fremstilles lagvis. Deler kan produseres med middels toleranse i henhold til ISO-2768/22081, tilsvarende som for maskinerte deler.

 

Benytter høyytelse polymerer

Robozes maskiner kan produsere deler i et bredt spekter av polymerer, helt fra enklere materialer som ABS, Nylon og opptil mer utfordrende materialer slik som PEEK og karbonforsterket PEEK. Nylig har Roboze også introdusert PPS og PEKK i sortimentet sitt, og de jobber løpende med å utvide materialutvalget tilgjengelig for sine maskiner. Komposittforsterkninger er tilgjengelig i form av enten karbonfibre eller keramisk forsterkning i byggefilamentet.

Å produsere med disse avanserte materialene er krevende, og dermed har Robozes maskiner fokus på å opprettholde riktig temperatur jevnt over tid, med et patentert kammer som holder temperaturen jevnt i hele kammeret. I tillegg benyttes egenutviklede høytemperatur dyser som er spesialkonstruert for å håndtere høyviskøse materialer, for å sikre gode materialegenskaper med riktig herding.

En av de største fordelene med additiv produksjon, i forhold til mer tradisjonell maskinering, er å redusere materialsvinnet kraftig. Dette gir ikke bare en miljømessig gevinst, men er også en solid økonomisk fordel.

 

Lokale partnere

Som med enhver annen produksjonsteknologi, er den lite verdt uten å involvere lokale produksjonspartnere, spesielt viktig siden en av hovedfordelene med additiv produksjon er å kutte ledetider og redusere svinn. Derfor er Lindberg & Lund i aktive forhandlinger om samarbeid med Roboze og med lokal norsk industri for å etablere partnerklynger.

 

For mer informasjon se: www.lindberg-lund.no

Kilde: Lindberg & Lund

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125