23948sdkhjf

Sverdrup Steel i tett samarbeid med Stena om resirkulering

De siste årene har søkelyset på både kostnadseffektive og bærekraftige løsninger økt i stålbransjen. Som en global leverandør av stål, ønsker Sverdrup Steel i å bidra til en positiv utvikling ved å optimalisere løsninger i den daglige driften. Derfor har selskapet gått i tospann med Stena Recycling.

 

Til alles fordel viser det seg stadig at kostnadseffektive og bærekraftige løsninger ofte går godt sammen. Særlig i stålbransjen, ettersom rustfritt stål er 100 prosent resirkulerbart, har lang levetid og vedlikeholdsfritt.

 

Gir verdi

Stena Recycling er en pioner innen gjenvinning av materialer. Det som andre bransjer kaller skrap, gjør Stena Recycling om til verdi. I Sverdrup Steels tilfelle er stålspon og stålkapp et restprodukt som man må kvitte seg med. Og det er nettopp derfor Sverdrup Steel har hatt Stena Recycling på laget sitt, gjennom flere år. Stena Recycling har hjulpet til med å utvikle praktiske løsninger for å sortere og resirkulere avfallet, og attpåtil gir de Sverdrup Steel verdi i retur.

 

Økt fokus på bærekraft

Øyvind Sandve og Leif Inge Abrahamsen fra Stena Recycling jobber tett med Sverdrup Steel.

- Stena Recycling har hatt et grunnleggende fokus på bærekraft siden vi ble etablert i 1939, men det tok mange år før vi innså at det var ordet «bærekraft» vi skulle bruke. Sten A. Olsson samlet ulike typer skrap og avfall, som han foredlet og solgte videre, sier Øyvind Sandve.

- Fokuset vårt har økt i takt med samfunnets søkelys på bærekraft. Det var også derfor vi i 2017 investerte omtrent en milliard SEK i «Stena Nordic Recycling Center». Dette er Europas, og kanskje verdens, mest moderne resirkulerings anlegg. Anlegget ligger i Halmstad i Sverige, og er på størrelse med 40 fotballbaner. Her blir komplekse fraksjoner sortert i ulike typer metallsorter helt ned til milligramkorn. Dette gjør at vi kan gjenvinne 98 prosent av en bil og 98 prosent av et kjøleskap, skyter Leif Inge Abrahamsen inn.

 

Lang prosess

Etter at sponet har blitt fraktet til dere, hvordan fortsetter prosessen og hvor tar sponet veien?

- Når sponet kommer inn til oss blir det først sortert i fraksjonene det allerede er sortert i. Deretter sjekker våre operatører at sponet er av ren kvalitet i henhold til sorteringsbeskrivelsene som benyttes. Dersom det er kommet feil spon i en beholder, tar vi bilder av analysen og sender et forbedringsforslag til avsender. Spon som er iblandet flere fraksjoner leverer vi til smelteverk som smelter på utbytte, slik at alle tilsetningene/edelmetallene blir brukt som ny tilsetning for å lage andre metallsorter. Dersom det er helt rene fraksjoner, blir sponet mellomlagret sammen med samme type fraksjoner. Som eksempelvis Inconel 625. Deretter selger vi det til et smelteverk som kan smelte det til nye emner av samme kvalitet, svarer Abrahamsen.

Hvor mye av sponet fra Sverdrup Steel blir resirkulert?

-100 prosent av sponet blir gjenvunnet. Fortrinnsvis 1 til 1, fra en fraksjon til samme fraksjon. Dersom det er blandet og må smeltes på utbytte, får vi allikevel brukt 100 prosent. Dersom det er gjort en feil ved kildesortering som gjør at vi får en blanding som vil være «gift» mot metallene i smelten, vil vi kjøre det gjennom flere prosesser. Dette gjør at vi da sitter igjen med rene fraksjoner som kan smeltes. Hele prosessen foregår i Stena Nordic Recycling Center, forteller Sandve.

 

Sirkulær økonomi

Stena Recycling gjenvinner årlig seks millioner tonn, som blir til nye råvarer. Selskapet har også en egen forskningsavdeling som stadig jobber med nye løsninger. Stena Recycling skal være, og er, en proaktiv bidragsyter for den sirkulære økonomien. Et eksempel er selskapets nyeste investering på 250 millioner SEK i et nytt gjenvinningsanlegg. Her skal elbilbatterier gjenvinnes. Når anlegget er ferdig, vil man klare å gjenvinne 95 prosent av et elbilbatteri.

 

Full sporbarhet i verdikjeden

Hva kan stålbransjen gjøre for å sikre en mer bærekraftig drift?

- Det handler ofte om å finne gode løsninger for sortering, som ikke går ut over av den daglige driften. Man må sortere i rene fraksjoner eller optimalisere blandinger av forskjellige fraksjoner. Det er også viktig med full sporbarhet i hele verdikjeden, fra spon til nytt produkt. På den måten kan bedriftene være sikre på at det blir brukt smelteverk med ny teknologi for renere utslipp, og at det blir benyttet grønne transportløsninger. Sverdrup Steel sparer flere tonn CO2 årlig ved å resirkulere, uten at det går ut over den daglige driften, sier Øyvind Sandve.

- Vi kjører kurs på sortering, optimaliser skilting for fraksjoner i verksted og på maskiner. I tillegg har vi kontinuerlig oppfølging hos bedriftene og en egen kundeportal. I kundeportalen kan man få full oversikt over alt i fra pris til mengde, samt sorteringsgrad og ikke minst CO2-besparelse. Man sparer store mengder CO2-utslipp på omsmelting, til sammenligning med å utvinne nytt jomfruelig jern og metaller, forklarer Abrahamsen.

 

For mer informasjon se: www.sverdrupsteel.com og www.stenarecycling.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Planfresing nær skuldre
Nyheten Sigma Core fra Migatronic
Amada HRB 1003 kantpresse til Norasport Industri
70 norske på DMG MORI åpent hus i Pfronten
Ny serie med gjengetapper fra Seco Tools
DAMRC TapTest – kan gi store besparelser!
Andre Nordiske Medier

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141