23948sdkhjf

Dyrere råvarer - lengre leveringstider

Råvareprisene fortsatte å stige på bred front i februar, industrimetallene på LME har alle samme stigende profil, melder Astrup AS.  I tillegg kommer en kraftig etterspørsel etter alle typer materialer som verkene ser ut til å utnytte som best de kan ved å øke bearbeidingsprisene betydelig.

 

Bakgrunnen er et høyt privat konsum i Europa, galopperende fraktpriser på containergods fra Asia og stadig høy toll inn til Europa på mange materialer. Hydro kom med sterke resultater for 4. kvartal i februar, noe bedre enn markedet forventet. Selskapet er overrasket over den sterke etterspørselen etter metall og nyter nå godt av priser som er betydelig høyere enn i slutten av 2020. Norsk PMI for februar kom på sterke 56,1, opp 3,1 fra forrige måned. Dette er høyeste PMI på to år og viser at store deler av industrien greier seg bra ett år inn i pandemien. En oljepris på cirka 65 dollar per fat og noe sterkere krone bidrar nok også. NOK har styrket seg mot Euro og dollar i februar, før den svekket seg igjen de siste dagene.

 

Lange leveringstider

Ordreinngangen for valseverkene i Europa har gitt veldig lange leveringstider på plater på de fleste stål og metaller. Mest utfordrende er det på aluminium der flere europeiske valseverk snart har ordrebøkene fulle for 2021. Hydro selger nå kapasiteten sin i 4. kvartal, og prisene er satt opp mange ganger. På ekstruderte produkter er det bedre kapasitet, men leveringstidene er økende. På LME har prisen på aluminium økt med nær 2.- kr/kilo fra nivået i januar. Oppå dette kommer verkenes økte bearbeidingspris. Outokumpus verk i Finland som i hovedsak leverer standard materialer i rustbestandige stål bekrefter nå juli levering, mens spesialitetene fra Sverige kan leveres i mai. Økt etterspørsel på stangstål kommer gjerne 3-6 mnd. etter, så Valbruna ser en økende etterspørsel på enkelte produkter.

 

Prisene øker

Med høyere priser på nikkel ble det ny økning i legeringstillegg i mars og prognosen tilsier ny økning i april. Skrotprisen på spesialstål gikk noe ned til 3207 kr/tonn for 520M i mars. Prisen på kobber har økt ikke mindre enn 11.- kr/kg fra gjennomsnitt i januar, så tidligere varsler om rekordpriser får man si er innfridd. Også situasjonen i råvaremarkedet for plast eskalerer. Det er mangel på innsatsmidler/additiver som nafta og monomer som bidrar til å strupe tilgangen på plastråvarer, som igjen fører til raskt økende priser og begrenset tilgang på halvfabrikat. Enkelte underleverandører er tvunget til å erklære «force majeure». Sterkt økende transportpriser bidrar til å forsterke prisøkningen. Samlet berører dette alle plastmaterialer, men foreløpig ser det ut til at PE og PP er mest utsatt.

 

For mer informasjon se HER

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.112