23948sdkhjf

Aarbakke «revolusjonerer»: Mini CNC-maskin kan spare milliarder

Tenk deg en sylinder med 100 mm diameter, og at du skal skjære et hulrom på 70 mm ut til hver side av sylinderveggen. Hvordan gjør du det? Vel, du kan gå til Aarbakke og få det gjort, for her har de utviklet og produsert en «IMT» - en mini CNC-maskin som løser oppgaven.

 

IMT, eller Internal Milling Tool, kalles innretningen som kan lage innvendige hulrom som andre ikke får til uten å måtte ty til EDM eller additiv produksjon. Innovasjonen er så hemmelig at vi ikke får fotografere den tekniske løsningen, bare Inge Brigt Aarbakke som poserer ved siden av maskinen.

 

Raskere og billigere

IMT ble i utgangspunktet utviklet av Aarbakke Innovation AS som et element i en helhetsløsning for å muliggjøre store kostnadsbesparelser relatert til permanent sikring og forlating av offshore brønner. Det dreier seg om besparelser i milliardklassen bare på norsk sokkel.

- Forenklet sagt er det en liten CNC-fresemaskin som kan lage hulrom inni rør eller eksempelvis hydraulikkventiler, forklarer Inge Brigt Aarbakke, og fortsetter:

- Ventilblokker bores og freses normalt med CNC-maskiner og det er begrensninger for hvor store hulrom man kan lage med vanlige tilgjengelige verktøy. Alternativt kan man benytte EDM eller additiv produksjon, noe som både er tidkrevende og kostbart. Med vår IMT kan vi eksempelvis lage relativt store hulrom.

 

Vil at konstruktørene vet om det

Blir dette verktøyet tilgjengelig for kommersielt salg?

- Vi har mange planer, og akkurat nå har vi laget en maskin som passer til metallbearbeiding, men prinsippet kan benyttes også i andre sammenhenger og derfor vil vi først utvikle varianter for annen bruk før vi slipper produktet ut på markedet, svarer bedriftslederen, og legger til:

- Vi vil gjerne at konstruktører skal bli klar over mulighetene den nye metoden gir, og ønsker derfor velkommen til oss for å se og lære, inviterer Inge Brigt Aarbakke.

 

For mer informasjon se: www.aarbakke.no  og www.aarbakkeinnovation.com og https://aarbakkeinnovation.webs.com/

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078