23948sdkhjf

Global optimisme gir kraftig prisøkning på stål og metaller

November 2020 er blant de sterkeste månedene i finansmarkedet de siste 20 år, og optimismen influerer også på industrien og metallbørsen i London (LME). I store deler av Asia er hverdagen på full fart tilbake og etterspørselen er meget sterk. Dette underbygges av PMI for november på 54,9 som er det høyeste på 10 år.

 

Stål og metallprodusenter i Kina har satt opp prisene betydelig. I tillegg er det mangel på fraktkapasitet da mange containere og skip ligger i Europa, med påfølgende høyere fraktrater. Alt i alt opplever stål og metallindustrien i Europa meget sterk pågang og ledetidene på standardmaterialer galopperer av garde.

 

Dyrere

Tollen som er innført på aluminium profiler fra Kina til EU på mellom 30 og 48 prosent gir også verkene i EU større etterspørsel. I lys av bedre markedsforhold har Hydro startet opp igjen B-hallen på Husnes som ikke har vært i drift på 10 år. I Norge kom PMI for november på 51,9 som er 1,5 ned fra oktober, men likevel over 50 som angir økt aktivitet. Mest positivt for norsk industri er nok økningen i oljeprisen på 22 prosent i november, i skrivende stund 48 dollar per fat. Den norske kronen har styrket seg marginalt i november. Norges Bank besluttet sist mandag å redusere støttekjøp av kronen uten at det har gitt store utslag. Danske Bank tror på en forsiktig styrking av kronen til 10,50 for en Euro på seks måneder. Prisen på kobber raser oppover, lageret på metallbørsen i Shanghai er det laveste på syv år. Goldman Sachs tror kobber skal opp på 9500 dollar i løpet av neste år.

Lengre leveringstider Den voldsomme ordreinngangen mot stål og metallverkene i Europa gir betydelig økte leveringstider. Outokumpus verk i Finland som i hovedsak leverer standard materialer har nå april levering, mens spesialitetene fra Sverige kan leveres i januar. Acerinox er oppe i full produksjon igjen og er på mars levering. Tilnærmet normal etterspørsel fra bilindustrien påvirker Valbruna. Med høyere priser på nikkel ble det økning i legeringstillegg i desember og prognosen tilsier ny økning i januar. Skrottillegg på spesialstål er 2005 kr/tonn i desember, men Ovako melder om økning i basispriser fra januar. På aluminium opplever valseverkene bra booking, Hydros valseverk melder om 8-20 ukers leveringstid. På ekstruderte produkter er det bedre kapasitet. Aluminium brøt gjennom den magiske 2000-dollar grensen på mandag og verkene er positive. Gjennomsnittsprisen på kobber steg nye 1,90 kr/kg og det røde metall går kanskje mot ny «all time high» i 2021?  

 

For mer informasjon se: www.astrup.no

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.188