23948sdkhjf

Årdal Maskinering satser på bærekraft: Produserer solstrøm nok til hele fabrikken!

Jørn Arve Årdal, daglig leder og eier av Årdal Maskinering AS, mener det er viktig å tenke bærekraft. Nå baner han vei og viser at det er fullt mulig å produsere solstrøm nok til hele fabrikken, ja sågar levere overskuddsstrøm til det lokale strømnettet.

 

Den nye fabrikken til Årdal Maskinering er bare noen uker unna ferdigstillelse, men alle ansatte har flyttet inn og jobber for fullt. Maskinregisteret får et glimt av hva som er og blir den nye hverdagen for Jørn Arve og hans medarbeidere.

 

Produserer strøm på taket

Den nye fabrikken er på totalt rundt 3500 kvadratmeter, hvorav 3000 er produksjonsareal. På taket er det montert 1200 solcellepanel som hver er på 270W. Jørn Arve tar oss med opp på taket så vi får se solcelleanlegget:

- Strømproduksjonen kan på en god dag ligge på mellom 250-280kW. Dette vil dekke behovet for strøm til alt lys, varme og produksjonsutstyr på daglig basis. Er det lange perioder med sol kan overskuddsstrømmen som da produseres leveres tilbake til strømnettet. I helgene er det nesten bare overskuddsstrøm.

 

Satser på bærekraft

Det er ikke bare solstrømmen på taket som vil være eneste bærekraftfokus for Jørn Arve, han vil utveksle varmen fra produksjonen og ha et miljø- og energivennlig inneklima året rundt.

- Det er eksempelvis mye å hente hvis vi fanger varmen fra alle CNC-maskinene og trykkluftsystemet vårt. Med full strømstyring i hele fabrikken mener jeg vi kan gå i pluss, sier Jørn Arve og mener bedriftens bærekraftige fokus ikke bare er noe man gjør for å spare penger.

- Vi er alle en del av miljøet, naturen, ressursene og jorden. Hvis alle trekker i samme retning får det enormt positive konsekvenser, noe også fremtidige kjøpere, ansatte og banken vår verdsetter. Hvis vi ikke kan vise at vi gjør det bra på bærekraftighet hjelper det ikke stort med bare god inntjening, mener bedriftslederen, og legger til:

- Når vi bygger nytt skal det være skikkelig 2020, også teknologisk og miljømessig.

 

Spennende helhetstenkning

En rask omvisning avslører at det er et gjennomtenkt bygg både teknisk, energimessig men ikke minst er det lagt stor vekt på trivsel med mange store vinduer og luftige kontorer, møterom og oppholdsrom.

Maskinregisteret kommer tilbake med en fyldig reportasje når nye Årdal Maskinering har gjort ferdig den siste finpussen. Følg med!

 

For mer informasjon se: www.aardal.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.329