23948sdkhjf

Horn promoterer hard maskinering

Kortere bearbeidingstider, høy overflatekvalitet og sparing av slipeoperasjoner. Dette er bare tre av fordelene som verktøyprodusenten Paul Horn GmbH mener man oppnår med hard bearbeiding med en geometrisk definert skjærekant.

 

Horn tilbyr en rekke verktøyløsninger for økonomisk bearbeiding av stål hardere enn 56 HRC. Skjærematerialet CBN har vist seg egnet for rilleoperasjoner.

 

Både spesial- og standardverktøy

CBN (kubisk bornitrid) er det nest hardeste kjente materialet på jorden etter diamant. Verktøy laget av CBN slites mye langsommere enn andre skjærematerialer når de brukes riktig. På den ene siden gjør dette det mulig å oppnå høyere form- og dimensjonsnøyaktighet, og på den andre siden kan harde materialer (stål opptil 70 HRC) bearbeides pålitelig. Det er ingen forskjellige sorter av CBN. Differensiering gjøres av CBN-volumfraksjonen, fyllstoffene, kornstørrelsen og den keramiske/metalliske bindefasen (kobolt/nikkel). Dette resulterer i forskjellige CBN-substrater. Tallrike verktøysystemer fra Horn kan utstyres med skjærematerialet CBN. I de fleste tilfeller er dette verktøy spesialtilpasset den respektive applikasjonen. Horn tilbyr imidlertid også standardverktøy utstyrt med dette svært harde skjærematerialet.

 

Maskineres tørt

Hard bearbeiding med CBN-skjærematerialer utføres vanligvis tørt. Dette er mulig fordi skjærematerialet har høy varmebestandighet og den høye temperaturen innenfor spondannelsessonen har en positiv effekt. En utilstrekkelig tilførsel av kjølevæske eller avbrudd i skjæringen fører til høye, termisk induserte spenninger i skjærets struktur. Dette kan føre til sprekker i strukturen og dermed muligens ødelegge innsatsen. Ved hard bearbeiding gjennomgår stålet i skjærsonen intens oppvarming og blir dermed myknet. Mesteparten av varmen som genereres i skjærsonen, avledes via sponet og overføres ikke til arbeidsstykket. Dette betyr at det ikke er noen termisk påvirkning på skjærkanten i prosessen. Mens karbid lider av et massivt tap av hardhet ved rundt 800 grader Celsius, forblir hardheten til CBN nesten uendret selv ved opptil 1200 grader Celsius. Et annet viktig aspekt er den kjemiske motstanden, spesielt ved de rådende temperaturene.

 

Mange fordeler

Hard bearbeiding med en geometrisk definert skjærekant i kombinasjon med CBN har mange fordeler fremfor sliping. Høye metallfjerningshastigheter er mulig med denne prosessen, noe som resulterer i kortere maskineringstider. Konvensjonelle maskiner kan brukes. Dette gir mulighet for komplett maskinering av komponenten. Selv komplekse konturer kan enkelt produseres på en dreiebenk. Med slipeteknologi, derimot, må slipeskivene profileres på en kompleks måte. Den høye overflatekvaliteten som kan oppnås med hard dreiing sparer også for ytterligere slipeoperasjoner.

 

For mer informasjon se: www.norswiss.no og www.horn-group.com

Kilde: Horn Group

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.127