23948sdkhjf

Katapulten på Raufoss tilbyr ekspertise innen 5-akse-maskinering

Manufacturing Technology Norwegian Catapult Centre (MTNC) på Raufoss tilbyr norske industribedrifter bruk av moderne utstyr og kompetanseløft innen produksjonsteknologi. Nylig kom det på plass et Chiron Mill 2000 5-akse vertikalt maskineringssenter som nå er tilgjengelig for testkjøring og opplæring.

 

Katapulten på Raufoss skal bidra til at bedriftene raskere, rimeligere og bedre evner å utvikle ideer fra konseptstadiet og frem til markedsintroduksjon.

- Målgruppen vår er små og mellomstore bedrifter, men kan også være større bedrifter, FoUI-miljøer og utdanningsinstitusjoner. Vi tilbyr lokaler, utstyr og kompetanse, der bedrifter kan teste, simulere eller visualisere sine prosesser og innovasjoner, sier Emma Østerbø, daglig leder av MTNC.

MTNC har sitt hovedsete på Raufoss og eies av SINTEF Manufacturing, NCE Manufacturing og TotAl-gruppen. Kjernepartnerne er, Raufossbedriftene, Fagskolen Innlandet, Raufoss videregående skole, NTNU, SIVA og Innlandet fylkeskommune.

- Vi ligger midt i en av de største industriklyngene i landet, og her får vi tilgang på det aller meste av ny teknologi og kompetanse innen mange fagfelt, mener Østerbø.

 

5-akse maskinering

Innenfor metallforming og bearbeiding tilbyr MTNC opplæring og bruk av materialer som aluminium, stål, messing, titan, wolfram og magnesium. Prosesser som tilbys i katapulten er forming (pressing, smiing, ekstrudering, bøying valsing), maskinering og termomekanisk varmebehandling.

- Du kan komme til oss for å fremstille prototyper, innkjøring og testing av nye verktøy, utmattingstester av produkter eller innkjøring av nye prosesstrinn. Med våre samarbeidspartnere her på Raufoss kan vi være med hele veien fra ideutvikling til ferdig verifiserte prosesser og produkter, forklarer Østerbø.

Den nyeste teknologiinvesteringen er et 5-akset vertikalt maskineringssenter av typen Chiron Mill 2000. Maskinen eies av MTNC og er plassert hos bildelprodusenten Benteler Automotive Raufoss AS.

- Vi er så heldige at vi kan trekke veksler på den erfaringen Benteler har innen 5-aksemaskinering og andre bearbeidingsmetoder. Fordi de har god erfaring med maskintypen, og har seks nyere Chiron-maskiner i drift, ble det naturlig for oss å velge Chiron levert av Johan Nordstrøm Verktøymaskiner, poengterer Østerbø.

 

Dette er maskinløsningen

Inne hos Benteler Automotive Raufoss AS finner man den nye maskinen, det er Chiron Mill 2000 5-akse vertikalt maskineringssenter med svingbar spindelhode og roterende bord. Maskinen er rikelig utstyrt med blant annet spindelovervåking med grafisk visningen av belastningen i hovedspindel gjennom vibrasjoner fra maskineringsprosessen.

Maskinen har integrert roterende bord i maskinbordet, med hydraulisk og pneumatisk forsyning for oppspenning. Med Renishaw RLP4OQ målesonde utføres måling av produkt og automatisk maskinkompensasjon.

CNC-styringen på maskinen er fra Siemens og sammen med et stort antall sensorer i maskinen, og ulike programvareløsninger, har man en fullblods Industri 4.0-maskin som byr på blant annet, 3D-simulering, luftsensorering for kontroll om produktet i fikstur sitter riktig, kontinuerlig, databasert optimalisering av produksjonen, prosesser og produktivitet, selvoppdaterende oversikt over de produserte delene, tilgjengeligheten og nedetid på maskin samt fjerndiagnose og teleservice for optimalisering av vedlikeholdet, prosess og forkorting av feilsøking.

- At MTNC velger Chiron levert av oss ser vi som en stor fordel for vår tilstedeværelse på det norske markedet, kommenterer Peter Öfverstedt, adm. dir. hos Johan Nordström Verktygsmaskiner AB.

- At Benteler stiller seg til disposisjon på denne måten er vi stolte av. For oss som selger Chiron i Norge kan vi vise potensielle kunder at vi har løsninger for de mest krevende markedene som bilindustrien er, uttaler Rune Slåstad, maskinselger hos TechPoint Solutions AS.

 

Dette får du hos MTNC

Hvordan går man frem for å benytte tilbudet her hos MTNC?

- Det er mange bedrifter som har 5-akse-maskiner i Norge, men ikke alle vet hvordan utnytte teknologien til fulle. Det kan vi hjelpe til med. Avansert 5-akse-maskinering gir konkurransefortrinn for dem som mestrer teknologien fullt ut. Kunder som vil videreutvikle sine kunnskaper, eller bedrifter som ennå ikke har kommet i gang med 5-akse-teknologien, får et tilpasset program ut fra behov, svarer Østerbø, og fortsetter:

- Vi etablerer et prosjektteam med folk fra MTNC og Benteler som sammen med kunden kartlegger behov og muligheter. Vi kan også trekke veksler på andre ressurser her i teknologiparken på Raufoss ved behov. Fra kunden er det naturlig å involvere operatører som skal benytte teknologien, for det er dem som faktisk produserer de fysiske produktene. En maskinoperatør fra Benteler bistår kunden hele veien. Fordelen for kunden er at man kan forberede bedriften før man eventuelt investerer i 5-akse-teknologi, man kan få prosessoptimalisert eksisterende produksjon eller nye komponenter, og få unik innsikt i hvordan en av verdens ledende bildelprodusenter jobber. I dette ligger det også innblikk i Industri 4.0 og de mange fordeler som digitaliseringen byr på. Det er bare å ta kontakt, inviterer Emma Østerbø.

 

For mer informasjon se: www.mtnc.no og www.jnmaskiner.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093