23948sdkhjf

PMI ned til 50 i september

DNB PMI, justert for normale sesongsvingninger, avtok med 1,9 poeng til 50,0 i september.

 

Et veid gjennomsnitt av indeksene for produksjon, nye ordre og sysselsetting gikk ned med 1,1 poeng til 49,8, det laveste nivået siden august 2020. Indeksen for leverandørens leveringstid avtok til 56, noe som kan tyde på at økte leveringstider nå er blitt et mindre problem for

industrien. Indeksen for lager av innkjøpte varer steg litt i september. Indeksen for innkjøpspriser reverserte noe av nedgangen i august. 51 bedrifter svarte i undersøkelsen. Det er lavt for september måned og tilsier varsomhet i tolkningen av tallene.

 

Produksjon

Produksjonsindeksen steg med 0,3 poeng til 52,1 i september, men er fortsatt noe under et langsiktig gjennomsnitt.

 

Ordre

Indeksen for nye ordre falt med 1,3 poeng, til 46,6 i september. Der ordrene var delt inn etter hjemme- og eksportmarked var det imidlertid en oppgang på henholdsvis 0,1 og 1,6 poeng.

 

Sysselsetting

Sysselsettingsindeksen falt videre, med 2,6 poeng til 51,7 i september. Indeksen har falt fem måneder på rad og var i september nær et langsiktig gjennomsnitt.

 

Leverandørenes leveringstid og lager

Indeksen for leverandørenes leveringstid avtok med 6,4 poeng til 56,0 i september. Det er fortsatt en indeks som betyr økt leveringstid. Det er normalt assosiert med høy aktivitet, men kan også for eksempel skyldes leveringsproblemer. Lagrene av innkjøpsvarer økte med 0,9 poeng til 57,2 i september. Normalt antas det at høyere lagre reflekterer lavere etterspørsel. Lageroppgang bidrar dermed til en lavere totalindeks, men lite utslag denne gangen.

 

Kilde: NIMA

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125