23948sdkhjf

PMI avtok videre i august

DNB PMI, justert for normale sesongsvingninger, avtok med 1,7 poeng til 52,3 i august. Det var en bred nedgang i underindeksene. Et veid gjennomsnitt av indeksene for produksjon, nye ordre og sysselsetting gikk ned med 2,0 poeng til 51,2, noe som lavere enn et langsiktig gjennomsnitt.

 

Indeksen for leverandørens leveringstid avtok noe, men er fortsatt på et høyt nivå. Indeksen har likevel trukket ned over tid. Indeksen for lager av innkjøpte varer steg litt i juli. Indeksen for innkjøpspriser gikk ned med 8,7 poeng i august, til det laveste nivået siden januar 2021. Det er

fortsatt mange som rapporterer om oppgang i innkjøpspriser, men stadig flere varer rapporteres om å falle i pris. 57 bedrifter svarte i undersøkelsen, noe som lavt for august måned.

 

Produksjon

Produksjonsindeksen falt med 4,3 poeng til 51,9 i august, som er lavere enn gjennomsnittet så langt i år.

 

Ordre

Indeksen for nye ordre falt med 1,1 poeng, til 48,4 i august. Ordrene for hjemmemarked falt med 3,7 poeng, mens eksportordrene falt med 3,4 poeng.

 

Sysselsetting

Sysselsettingsindeksen falt videre, med 0,6 poeng til 54,7 i august. Indeksen har falt fire måneder på rad, men var likevel høyere i august enn et langsiktig gjennomsnitt.

 

Leverandørenes leveringstid og lager

Indeksen for leverandørenes leveringstid avtok med 1,1 poeng til 63,3 i august. Det er fortsatt en høy indeks som betyr økt leveringstid. Det er normalt assosiert med høy aktivitet, men kan også for eksempel skyldes leveringsproblemer. Lagrene av innkjøpsvarer økte med 0,2 poeng til

56,2 i august. Normalt antas det at høyere lagre reflekterer lavere etterspørsel. Lageroppgang bidrar dermed til en lavere totalindeks, men lite utslag denne gangen.

 

Kilde: NIMA

Kommenter artikkelen

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109