23948sdkhjf

i4 Factory - fremtidens produksjon uten folk

Det er mangel på fagfolk, lønningene er relativt høye og Norge ligger bak konkurrerende land hva robotisering og automatisering angår. For å møte utfordringene tilbyr i4 Factory løsninger for bærekraftig, kostnadseffektiv og ubemannet produksjon i Norge.

 

Det skjer mye på Rubbestadneset, både private og offentlige aktører utvikler stedet, og på innsiden av et helt vanlig industribygg holder helt uvanlige i4 Factory til. Det er her fremtidens norske industri blir til. I alle fall skal vi tro Kurt Magne Kvernøy.

 

Ubemannet døgnproduksjon

I resepsjonen ruller det en informativ video på en monitor og Kurt Magne forklarer hva de har utviklet.

- Du forstår, vi må rykke opp en del nivåer skal vi opprettholde konkurranseevnen, ja, kanskje også øke den her til lands, innleder Kurt Magne Kvernøy, gründeren som startet selskapet Sunnhordland Technologies. Dette har nå skiftet navn til i4 Factory.

- Vi trengte et navn som reflekterer det vi faktisk driver med – industri 4.0-produksjon, eller ubemannet døgnproduksjon om du vil, forklarer Kurt Magne.

 

Solide partnere

Med seg på eiersiden har han Torstein Rasmussen, adm. dir. i programvarehuset Marine Manager, Atheno Prosjektutvikling, Rubbknitit og Kaspo Maskin.

- Vi har, i tillegg til solide medeiere, også strategiske partnerskap med Kaspo-eide Wictus, Seco Tools og teknologiselskapet Muybridge. Til sammen er vi en kraftpakke for norske industribedrifter som vil bevege seg i retning av autonome produksjonsløsninger, forteller Kurt Magne, og legger til:

- Vi har fått god hjelp av både Innovasjon Norge og Høgskolen på Vestlandet.

 

Dette er konseptet

For å styrke norsk konkurransekraft innen maskinering, har i4 Factory utviklet en autonom maskineringsfabrikk. Denne fabrikken innehar en høy grad av standardisering hvor alle prosesser, fra forespørsel og tilbud til ferdig maskinering, inklusiv dokumentasjon, er digitalisert.

- Denne løsningen gir mange miljømessige og kostnadseffektive muligheter for våre kunder, sier Kurt Magne.

i4 Factory lager, i samarbeid med kunden, en komplett, digital og sømløs produksjonsløsning som blant annet innebærer robotisert materialhåndtering, maskinering og etterbearbeiding. Additiv produksjon kan også implementeres.

- Konseptet er i testfase og er nå lansert for markedet. Sammen med våre partnere tilbyr vi nøkkelferdige fabrikker som kan fjernassisteres ved hjelp av ny teknologi. Målet er å produsere komponenter nærmest mulig sluttbruker, i standardiserte minifabrikker, med store muligheter for å hente hjem produksjon fra utlandet. Konseptet er fleksibelt og man kan ha relativt kompleks produksjon i små serier slik at man ikke behøver å kjøpe inn serier for å ha liggende på lager. I bunn og grunn kan vi tilby standardiserte i4-Factory-løsninger i et globalt nettverk, uttaler Kurt Magne.

 

Effektiv og bærekraftig produksjon

Ute i produksjonshallen, eller demosenteret, viser Kurt Magne hvordan produksjonen vil foregå. På den ene siden er det et materiallager. I midten ruller en stor robot på skinner. På motsatt side og i endene står det CNC-maskiner, andre maskiner som behøves i den gitte produksjonsprosessen samt ferdigvarer på paller.

- Vårt konsept gir mange fordeler sammenliknet med tradisjonell produksjon. Det blir mindre administrativt arbeid og bedre dokumentasjon. Med kortere ledetider og bedre komponenttilgjengelighet får vi mindre overproduksjon. Reiser og transport reduseres. På grunn av redusert ressursforbruk, eksempelvis ved mindre bruk av emballasjematerialer, reduseres kostnader og prosesser. Ubemannet produksjon gir færre personskader, og fordi produksjonen kan planlegges ned til minste detalj kan man ha mindre lagernivåer. Den digitale og presise produksjonsprosessen åpner for høyere grad av resirkulering av metallavfallet. Som et resultat av i4 Factory-konseptet oppnår man lavere totalkostnader, konkluderer Kurt Magne Kvernøy.

 

Du treffer i4 Factory på ONS-messen i Stavanger Forum i tiden 29. august til 1. september.

 

For mer informasjon se: www.i4factory.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.219