23948sdkhjf

Fortsatt oppgang men PMI ned i desember 2021

DNB PMI, justert for normale sesongsvingninger, falt med 5,9 poeng til 58,0 i desember, etter en unormal høy indeks i november. Desembertallet understøtter dermed en avtakende tendens i PMI siden sommeren. Nivået er likevel høyere enn normalt, og indeksen peker mot videre oppgang i industriaktiviteten ved utgangen av 2021. 

Også desemberundersøkelsen hadde lav svarprosent, og tallene må tolkes med varsomhet. Det var fortsatt høye nivåer for leveringstid og priser på innsatsvarer i desember, noe som tyder på at leveranser av innsatsvarer begrenser aktiviteten.

Produksjon
Produksjonsindeksen avtok med 9,2 poeng til 56,8 i desember. En beregnet trend viser en ganske flat utvikling for indeksen gjennom det siste kvartalet.

Ordre
Indeksen for nye ordre avtok med 5,0 poeng, til 52,3 i desember, som er det laveste nivået siden mai. Der hvor ordrene var delt inn etter hjemmemarked og eksport, falt førstnevnte med 2,5 poeng, mens eksportordrene steg med 1,9 poeng.

Sysselsetting
Sysselsettingsindeksen gikk ned med 8,9 poeng til 55,3 i desember. Sysselsettingen har hatt en fallende trend siden i fjor sommer.

Leverandørenes leveringstid og lager
Indeksen for leverandørenes leveringstid avtok med 2,1 poeng i desember fra et svært høyt nivå i november. En høy indeks betyr lang leveringstid. Det er normalt assosiert med høy aktivitet, men kan også for eksempel skyldes leveringsproblemer. Lagrene av innkjøpsvarer gikk ned med
0,3 poeng til 55,4 i desember. Normalt antas det at lavere lagre reflekterer høyere etterspørsel. Lagernedgang bidrar dermed til en høyere totalindeks, men utslaget var lite nå.

Kilde: NIMA

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Ny CoroMilll MF80 for høyeffektiv planfresing og skulderfresing
100-millioners besparelser med nyutviklet løsning fra Aarbakke Innovation
Inviterer industrien til problemløsing med spesialstyrkene
ERP-system for verkstedindustrien
Seco Tools High Feed fres for vanskelige materialer
Noe svakere PMI
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
Building Supply NO
PlastForum NO

Send til en kollega

0.125