23948sdkhjf

175 år med Zeiss: Fra et lite verksted til et høyteknologisk globalt selskap

Zeiss, verdens ledende selskap innenfor optikk og optoelektronikk, feirer i år 175-års jubileum. Den 17. november 1846 etablerte den unge finmekanikeren Carl Zeiss et beskjedent finmekanisk verksted i den tyske byen Jena. Hva den unge Carl Zeiss ikke visste var at verkstedet senere skulle utvikle seg til et høyteknologisk globalt selskap med milliardomsetning og aktiviteter i 50 land.

En viktig del av forklaringen på den betydelige utviklingen er at Carl Zeiss 20 år etter etableringen av verkstedet i Jena, inngikk samarbeid med fysikeren og matematikeren Ernst Abbe. Samarbeidet mellom Ernst Abbe og Carl Zeiss ble avgjørende for at vitenskapelig fundert innovasjon siden har vært en del av Zeiss' DNA.
 

På månen
Zeiss har bidratt med utvikling og utstyr til en lang rekke teknologiske milepæler, og de startet med de første mikroskopene som Carl Zeiss bygde i det lille verkstedet i Jena. Zeiss bidro senere ved den første månelandingen i 1969, da det ble tatt bilder fra månen med Zeiss -kameralinser som var utviklet spesielt for bruk i verdensrommet. Kameralinsene la grunnlaget for de linsene som senere skulle bli utviklet til litografioptikk.
I tillegg har en rekke nobelprisvinnere jobbet med Zeiss -mikroskoper, blant annet Robert Koch, som oppdaget tuberkulose, Allvar Gullstrand, som jobbet tett sammen med Zeiss om forskning på øyet og synsevnen, samt Christiane Nüsslein-Volhard, som forsker på genetisk kontroll hos fostre tidlig i utviklingen.
 

Legendarisk innen måleteknikk
I 1919 lanserte Zeiss den første mikrometerskruen, og la dermed grunnsteinen for selskapets enestående posisjon innen metrologi. De første måleinstrumentene hadde sin opprinnelse i produksjonen av mikroskoper. I dag er Zeiss' segment for industriell måleteknologi den internasjonalt ledende produsenten av flerdimensjonale måleteknologiløsninger. Disse løsningene inkluderer maskiner til koordinatmåling, optiske og multisensoriske systemer samt metrologi-programvare til bil-, romfarts-, produksjons-, plast- og meditech-bransjen. Innovative teknologier som f.eks. røntgenutstyr i 3D inngår også i porteføljen.
 

Kritisk situasjon etter tysk gjenforening
Walther Heger, som er Zeiss' direktør for Sverige, Finland, Norge og Danmark, har vært med i 25 av de 175 årene. Walther Heger er ikke i tvil om at Zeiss er noe helt spesielt:
– Det er helt unikt at et globalt fondseid selskap blir 175 år. Det sies ofte at Zeiss' historie er et speilbilde av Tysklands historie. En av de store milepælene i både Zeiss' og Tysklands historie er gjenforeningen i 1989, som blant annet førte til at de to Zeiss-selskapene i henholdsvis Vest-Tyskland og Øst-Tyskland ble slått sammen til ett selskap. Det var ikke helt uproblematisk å gjennomføre denne sammenslåingen av vesttyske Carl Zeiss og østtyske Carl Zeiss Jena. Euforien ble raskt erstattet av økonomisk krise, og på store deler av 1990-tallet var situasjonen kritisk for Zeiss. Det var derfor nødvendig med en omorganisering av selskapet. Siden begynnelsen av 2000-tallet har selskapets utvikling vært en suksesshistorie, og de siste 10–12 årene har vi satt den ene omsetningsrekorden etter den andre. Jeg ser frem til de kommende årenes spennende utvikling, der vi blant annet vil fokusere på fortsatt digitalisering, bærekraft og utvikling innen el- og hybridbiler. I tillegg vil det få stor betydning hvordan Kina utvikler seg – både som marked for produktene våre og ellers, sier Walther Heger.
 

For mer informasjon se: www.zeiss.no

Fakta om Zeiss
Zeiss er representert i mer enn 50 land og har 34.000 ansatte fordelt på cirka 30 produksjonsenheter, 60 salgs- og servicekontorer samt 27 forsknings- og utviklingsenheter. Det siste regnskapsåret oppnådde Zeiss en samlet omsetning på 6,3 milliarder euro. Selskapets hovedkvarter ligger i Oberkochen i det sørvestlige Tyskland, og skiller seg fra mange andre globale selskaper ved å ha bare én eier – Carl-Zeiss-Stiftung. Zeiss Nordics, som omfatter Danmark, Norge, Finland og Sverige, har cirka 180 ansatte innenfor salg, service og rådgivning.

Kilde: Zeiss

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094