23948sdkhjf

Rekordhøy pris på aluminium, høye fraktpriser og sterk PMI

Prisen på rå-aluminium er nå på «all time high» i norske kroner, til stor glede for Hydro Aluminium og andre produsenter. Fortsatt kraftig etterspørsel globalt og mindre eksport fra Kina som tidligere holdt prisen nede med stor produksjon. Kina har gjort et strategisk valg, blant annet for å skåne miljøet og sette et tak på egen produksjon. Markedet er derfor meget stramt, og i lys av høy pris på innsatsfaktorer som energi og råvarer er det liten tro på nedgang i aluminium-prisen på kort sikt. 

Det går godt
Gjennomgående høy aktivitet i produksjonsindustrien har gitt stor etterspørsel, knapphet på halvfabrikat og rekordhøye priser. Dette gjelder som tidligere omtalt også øvrige stål og metaller. I tillegg er fraktmarkedet fra Asia fremdeles meget utfordrende med mangel på containere, lav kapasitet i mange havner og skyhøye priser. På toppen av alt truer arbeiderne i verdens største kobbergruve i Chile med å gå til streik. Norsk PMI økte til 63,3 i juli, som bekrefter at det går godt i norsk industri. Tilsvarende tall for Sverige kom på 65,3, mens EU-landene samlet ligger på samme nivå som Norge. Verdt å merke seg er at Kina gikk ned til 50,3 og Asia generelt liger på 44. Den norske kronen har svekket seg cirka 2,5 prosent mot de store valutaene i juli og retningen videre er nokså usikker. Oljeprisen påvirker verdien på den norske kronen betydelig, den er i skrivende stund ned tre prosent til 68 dollar.  

Økte priser og ledetider
Knappheten på plater og coil fortsetter og valseverkenes leveringstid gir få indikasjoner på noen bedring i aluminium, kobber og rustbestandige materialer. Speira (tidligere Hydro) Holmestrand har allerede solgt mye av sin kapasitet i 2022 og Outokumpu er i 1. kvartal. Også på ekstruderte produkter har ledetidene økt, Hydal har nå 11 uker på ubehandlede profiler. Prisen på pressbolt, råvaren for ekstruderte profiler i aluminium, har økt med 75 prosent siden nyttår. Skrotprisen på spesialstål gikk betydelig opp til 4493 kr/tonn for 520M i august, dette er ny rekord. Legeringstillegget på rustbestandige materialer økte betydelig i august i lys av økt pris på nikkel, ny økning forventes i september. Enkelte plastråvarer har fortsatt redusert tilgjengelighet og prisene på plast halvfabrikat stiger.

For mer informasjon se: www.astrup.no

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.188