23948sdkhjf

AI-baserte metoder for akustisk inspeksjon

Industrien bruker forskjellige produksjonsprosesser. En betydelig del av merverdien tilskrives direkte bruk av sammenføynings-teknikker som sveising. AKoS - Akustisk inspeksjon av sveisesømmer av sikkerhetskritiske komponenter som en del av kvalitetssikring, er en mulig løsning ifølge Fraunhofer Institut i Tyskland.

Det er mange metoder for destruktiv så vel som ikke-destruktiv testing for prosessovervåking av forskjellige sammenføyningsprosesser. Alle testmetoder krever høy personell teknisk ekspertise og utføres vanligvis etter sammenføyingsprosessen. Testing av komponentene etter sammenføyningsprosessen øker imidlertid produksjonstiden til et ikke ubetydelig nivå. I tillegg til dette, spesielt når det gjelder destruktiv testing, etterlates det mange tonn med skrap, som verken er ressursbesparende eller økonomisk. Ikke-destruktive testmetoder vil derfor være ønskelig når de allerede kan brukes til kvalitetssikring under sammenføyningsprosessen.

Universell læringsalgoritme

En mulighet for realisering av en ikke-destruktiv testmetode - påvisning av feil i prosessen basert på støy (luftbåren lydanalyse) - blir undersøkt i AKoS-prosjektet av et bredt diversifisert konsortium. Arbeidet her konsentrerer seg om ikke-destruktiv og automatisert kvalitetssikring av sikkerhetskritiske komponenter i sammenføyningsprosessen, spesielt under sveising.

Målet med dette prosjektet er derfor utviklingen av en universell anvendelig adaptiv læringsalgoritme for in situ sveisesøminspeksjon. Ved å tilpasse parameter, bør algoritmen kunne overføres til så mange sammenføyningsprosesser som mulig for å tillate uttalelser om forekomsten av utvalgte uregelmessigheter. Det er viktig at algoritmen kan drives av ikke-eksperter og tilpasses til stadig skiftende rammebetingelser for sammenføyningsprosesser.

Ansvarsområdet til Fraunhofer IDMT

Utvikling av energieffektive maskinlæringsalgoritmer for akustisk hendelsesdeteksjon for enkeltsaksanalyse. Utvikling av et dynamisk rammeverk, med overførbarhet til ulike sammenføyningsprosesser.

Partnere

measX GmbH & Co. KG (Konsortiumleder)

Fachgebiet Fertigungstechnik, Technische Universität Ilmenau

Liebherr-Werk Biberach GmbH

RRS Schilling GmbH

FIT AG

Gefertec GmbH

Kern Technik GmbH & Co. KG

Sponsorer

DLR

Det føderale departement for utdanning og forskning (BMBF)

For mer informasjon se: www.akos-projekt.de og www.idmt.fraunhofer.de

Kilde: Fraunhofer IDMT

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125