23948sdkhjf

Økende mangel på plater og coil i aluminium, kobber og rustfritt

Kampen om materialer tiltar på mange produkter og flere europeiske valseverk har fylt opp ordrebøkene sine. Det grenser til «cowboy-tilstander» der tidligere bekreftede ordre blir endret med nye priser. Bakgrunnen er gjerne brist på råvarer og høyere priser på disse. Eksempelvis har prisen på pressbolt som brukes til ekstrudering av aluminium profiler økt med 40 prosent siden nyttår. 

Global vekst
Snittnoteringen for flere metaller nådde skyhøye nivåer på LME i mai, som kobber med 10.184 dollar per tonn.  Men, den offisielle råvareprisen er nå bare en liten del av prisutviklingen på halvfabrikat. Økt Premium, frakt, emballasje er andre kostnadselementer som alle boomer. Det er gode tider for industrien globalt som er bakgrunnen for dette, OECD tror på en global vekst i BNP i år på hele 5,8 prosent. (I Norge forventes 3,7 prosent.) 

Kronen kan styrkes
Europeisk PMI for industrien løftet seg til 63,1 for mai, mens norsk PMI justerte seg ned 0,4 til 58,5. Delindeksen for innkjøpte varer kom på 79,4 som er «all time high».  Den norske kronen har beveget seg litt i ulik retning i mai, noe svekket mot euro men styrket mot dollar. Danske Bank tror fortsatt på en svekkelse av kronen på sikt, mens konsensus i valutamarkedet tyder på en viss styrking av kronen mot dagnes nivå. 

Prisene øker
Oljeprisen har vist styrke den siste tiden og er over 70 dollar per fat. 
Den voldsomme etterspørselen på valseverkene gir knapphet på en del platematerialer i aluminium, kobber og rustbestandige materialer. Outokumpu har leveringstid november for distributører med reservert kapasitet, på tykkere kobberplater er Aurubis i 1. kvartal 2022. Det samme gjelder Hydros valseverk på aluminium plater og bånd.  Hydal melder om 13 ukers leveringstid og kraftig økning i priser på profiler. Skrotprisen på spesialstål gikk betydelig opp til 4138 kr/tonn for 520M i juni, dette er historisk høyt. Legeringstillegget på rustbestandige materialer øker i juni, prisen på nikkel svinger omkring 18.000 dollar. Det meldes om økende leveringstider også på stangmaterialer. Prisutviklingen på plast råvarer ser ut til å ha roet seg noe – til tross for fortsatt stor ubalanse mellom tilbud og etterspørsel. Situasjonen er fortsatt mest kritisk for PE og PP, men PVC er også nå inne i en fase med mindre tilgjengelig råstoff og økende priser. Prisene på PMMA og PC er også i bevegelse oppover.

For mer informasjon se: www.astrup.no

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.141