23948sdkhjf

Kobber, aluminium og plast fortsetter å øke, mangel på en del materialer  

Den voldsomme etterspørselen etter ulike typer materialer fortsetter i bredt omfang, og metaller og plast er intet unntak. Råvarene har løftet seg ytterligere, enten de er notert på LME eller ei, melder Astrup AS i en pressemelding. 

Kobber nådde sin høyeste notering på 11 år nylig, og Goldman Sachs tror det røde metall kan gå ytterligere 20-25 prosent de neste 12 mnd. Rå-aluminium har steget jevnt hele måneden og nærmer seg nå 2500 dollar per tonn. I tillegg kommer en dobling av Premium på metallprisen siden nyttår. Dette ga også en resultateffekt for Hydro som kom med knalltall for 1. kvartal. 

Rekordhøy delindeks
NOK har styrket seg i april og demmer opp noe av økningene, analytikere synes å være uenige om veien videre. Oljeprisen er steget syv prosent gjennom april, trolig er en av årsakene til en sterkere krone. Kina har stoppet subsidieringen av eksport av et antall artikler i rustbestandige materialer grunnet økt behov i hjemmemarkedet. Prisen på nikkel og krom, de viktigste råvarene i rusbestandige materialer har steget markant den siste tiden. IMF forventer seks prosent vekst for verdensøkonomien, noe som underbygger økt materialbehov. PMI for april kom på 59,1 som er noe ned fra mars, men delindeksen for materialer ligger på rekordhøye 75 for tredje måned på rad. Dette har aldri skjedd før og underbygger det kraftige prisøkningene.

Lengre leveringstider
Den voldsomme etterspørselen på valseverkene på aluminium gir knapphet på en del materialer, særlig er det nå mangel på skipsaluminium og tykkere plater. Den økte etterspørselen har også smittet over på pressverkene som har doblet leveringstidene fra tidligere. De økte Premiumene og bearbeidingsprisene gir kraftige prisøkninger langt utover endring i råvareprisene nedenfor. På kobber og rustbestandige materialer ser vi litt av den samme tendensen, lange ledetider på plater og bånd (4. kvartal). Et av få unntak er kvartoplater fra Outokumpus verk i Degerfors som kan levere tykke plater på 10-12 uker. Skrotprisen på spesialstål gikk marginalt ned til 3551 kr/tonn for 520M i mai. 

Noe dyrere plast
I plast er det fortsatt stor ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i markedet, og prisene på plast råvare er fortsatt økende, men ikke på samme nivå og samme takt som tidligere. Leveringstiden er noe lengre enn normalt, men varierer mellom de forskjellige materialene. En styrket norsk krone bidrar til å dempe økningene.

For mer informasjon se: www.astrup.no

Kilde: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.203