23948sdkhjf

DNB PMI litt ned i april

DNB PMI for april i år, justert for normale sesongsvingninger, avtok med 1,4 poeng til 59,1. Det er likevel et høyt nivå.

 

Et veid gjennomsnitt av delindeksene for produksjon, ordre og sysselsetting avtok med 2,9 prosent til 57,6. Det tyder på at den brede oppgangen i mars fortsatte i april, men noe mer avdempet. Det er verdt å merke seg at indeksen for priser på innkjøpte varer har ligger over 75 de siste tre månedene. Det har ikke skjedd før i indeksens historie.

Respondentene har vist til prisoppgang for et bredt spekter av varer som blant annet omfatter metaller, trelast, kjemiske produkter og elektronikk. Det var svært få som meldte om lavere priser, men noen trakk frem fallende elektrisitetspriser og valutakursen. Ellers er det verdt å merke seg at påskens plassering kan ha påvirket sesongjusteringen.

 

Produksjon

Produksjonsindeksen falt med 3,6 poeng til 57,3 i april. En beregnet trend viste fortsatt oppgang i produksjonsindeksen, og nivået er solid.

 

Ordre

Indeksen for nye ordre falt også med 3,6 poeng, til 56,5 i april. Der hvor ordrene var delt inn etter hjemmemarked og eksport, avtok hjemmemarkedsordrene med 4,7 poeng, mens eksportordrene steg med 1,0 poeng.

 

Sysselsetting

Sysselsettingsindeksen falt med 0,8 poeng til 59,5 i april. Det er fortsatt svært høyt.

 

Leverandørenes leveringstid og lager

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg med 4,2 poeng i april til rekordhøye 73,5. En høy indeks betyr lang leveringstid. Det er normalt assosiert med høy aktivitet, men kan også for eksempel reflektere leveringsproblemer. Lagrene av innkjøpsvarer falt med 1,0 poeng til

51,3 i april. Normalt antas det at lavere lager reflekterer høyere etterspørsel. Lagernedgang bidrar dermed til en høyere totalindeks.

For mer informasjon se: www.nima.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11